analize

Dragnea, profil de mafiot rus la radioul public din Germania. Reportaj in Teleorman: „Oamenii ii saruta mana, ca unui oligarh”

Postul national de radio din Germania au realizat un documentar despre PSD si Liviu Dragnea, preluat apoi pe deutschlandfunk.de, in care seful partidului de guvernamant din Romania este prezentat precum un mafiot din tarile post-sovietice sau din lumea a treia.

Reportajul a fost realizat Norbert Mappes-Niediek, jurnalist de orientare social-democrata, cunoscut, printre altele, pentru investigatiile sale privind mafia din Balcani, a fost prezent in Romania, scrie G4 Media, site care a realizat traducerea materialului.

”Romania, care in prezent detine presedintia UE, a fost guvernata multi ani de PSD. Un cerc de credinciosi ai presedintelui Liviu Dragnea preia si domina, din ce in ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre coruptie institutionalizata – PSD este un sistem asemanator mafiei.

Centrele europene de putere sunt diferite. Dar aici, in satele din jurul oraselului Alexandria, poate fi gasit unul dintre ele – si nu este unul neimportant. Liviu Dragnea (56) traieste si locuieste aici de 56 de ani, omul puternic in judetul Teleorman, o zona rurala pe cursul de jos al Dunarii.

De mai bine de o decada, inginerul de formatie a jucat de asemenea un rol important pe scena politica din Bucuresti, la 80 de kilometri departare. De mai bine de trei ani este presedintele Partidului Social Democrat – PSD.

In aceasta calitate, Liviu Dragnea orchestreaza politica tarii si imparte pozitiile de top. Social democratii, sau PSD pe scurt, si predecesorul lor, Frontul Salvarii Nationale, s-au evidentiat drept cel mai puternic partid al alegerilor din Romania, din 1990 incoace. Iar aici, in cercul Teleorman, ei au fost intotdeauna fara limite.

„Pentru ca in realitate exista doar un singur partid. Pe hartie exista si o opozitie, dar numai acolo. In realitate, fac afaceri intre ele, au contracte, se sustin reciproc, iar cooperarea se extinde la actiunea politica „.

Condamnat pentru frauda la alegeri si coruptie

In varsta de 3 de ani, Carmen Dumitrescu a studiat stiinte politice si a fost editor la un ziar local. Cand nu a mai dorit sa ceara depinda de banii politicienilor pentru a tipari ziarul, impreuna cu o prietena au infiintat propriul lor ziar, unul liber, menit sa traiasca doar din publicitatea venita de la companiile private. ”Oamenii au fost uimiti si socati ca am batjocorit politicienii”.

In conditiile in care Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraude electorale si coruptie, a dorit sa isi asigure impunitatea, atat pentru el cat si pentru oamenii lui, printr-o amnistie generoasa, in tara s-a creat o stare puternica de indignare.

”Am chemat oamenii la protest, aici in Alexandria. Asta e ceva ce nu faci ca jurnalist. Nimeni altcineva nu a facut-o. Dar cineva a trebuit sa o faca”.

Clientii de publicitate au plecat unul dupa altul, in zilele urmatoare. Carmen Dumitrescu si prietena ei au continuat oricum – online. Cu numarul de clicuri, ajung acum la nivelul ziarelor mari din Bucuresti, chiar daca scriu doar despre judetul Teleorman.

”Asta e fenomenal aici: cumva am devenit semnificativi la nivel national, pur si simplu ramanand locali”.

Nu doar la nivel national; De cand Romania a preluat Presedintia UE, la 1 ianuarie, Alexandria si Teleorman au o semnificatie europeana. De aici vine sefa guvernului, Viorica Dancila, care inainte a facut munca de presa aici pentru Liviu Dragnea si care acum isi reprezinta seful la Bucuresti, la Bruxelles si in guvern, pentru ca el nu poate detine el insusi aceasta pozitie din cauza antecedentelor penale.

In Europa, Dragnea si asociatii sai sunt entuziasmati de modul in care se descurca acasa. Abia intrat in functie, omul a planificat o amnistie tintita pe infractiunea de abuz in serviciu – retrasa din cauza unui val mare de indignare inainte de a fi pusa in practica.

Cea mai recenta lovitura, bate oricum tot ce s-a intamplat inainte: cand Comisia Europeana a incurajat-o pe Laura Codruta Kovesi, fostul procuror anti-coruptie, sa devina Procuror General al Uniunii, gruparea de putere din jurul lui Dragnea a pus-o sub investigatie. Exact in ziua in care trebuia sa plece la Bruxelles, pentru interviu, au oprit-o la Bucuresti pentru a fi interogata. Comisia Europeana a somat Romania sa revina la procesul de reforma si sa lupte cu coruptia.

In PSD, sentimentele de rusine au disparut cu mult timp in urma. Partidul si-a exclus ultimii trei sefi, inclusiv pe Victor Ponta, predecesorul lui Dragnea la presedintia partidului.

”El are incredere doar in oamenii care au acelasi background ca si el. Uneori il comparam cu Bashar al-Assad, care are incredere doar in membrii tribului sau si ii vede pe ceilalti drept dusmani. Aceasta este schimbarea radicala” spune Victor Ponta, care intre timp si-a fondat propriul partid, Pro Romania”.

Ponta s-a confruntat, de asemenea, cu investigatii legate de coruptie, in timpul mandatului sau – si a trebuit sa admita ca si-a plagiat teza de doctorat. In cele din urma, Ponta a demisionat si mai tarziu a fost achitat de acuzatii. Spune ca aceasta este marea diferenta dintre el si Dragnea.

”Aceasta este marea problema a domnului Dragnea. Daca are un conflict cu cineva, care este chiar legitim, atunci imediat distruge institutia pe care o reprezinta respectivul. Trebuie sa se certe cu Kovesi? Dar el distruge procurorul, si asta e gresit”.

Specialistii in stiinte politice numesc ”state capture” situatia in care un grup restrans al mafiei preia institutiile statului. Nu este cazul in Romania. Dar ce s-a intamplat este o ”party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman.

Comitetul executiv de 50 de membri al partidului este format numai din adepti credinciosi. Cei care se razvratesc sunt exclusi.

Pana in prezent, doar cateva nume importante au scapat de aceasta soarta – primarul municipiului Bucuresti, de exemplu, sau primarii oraselor Iasi si Bistrita. Ei nu pleaca din partid pentru ca si-ar pierde posturile – asa este reglementarea legala. Pe de alta parte, daca sunt exclusi din partid, isi pastreaza posturile.

Gheorghe Damian, popularul primar al comunei Ciugud (judetul Alba – n.red.), care a fost membru al acestui partid timp de aproape 20 de ani, a fost exclus.

„Pe 13 februarie, fara a fi chiar invitat, pe timp de noapte si ceata, am fost exclus din partid – la o asa-numita intalnire. Am fost acuzat de tradare. Cum pot fi un tradator dupa ce am rezistat de ani de zile intr-un cerc puternic dominat de liberali?

Ciugud este o comunitate de dat exemplu, iar cetatenii sunt plini de lauda. „Locuiesc aici timp de sapte ani. Cand am venit, se infiintau piste de biciclete si facilitati de stocare a apei. Apoi a venit sistemul de canalizare „, spune vanzatorul de la magazinul din sat.

Redactorul sef al unui ziar local explica de ce a fost exclus acesta. ”Primarul din Ciugud este foarte cunoscut pentru ce a facut pentru comunitate. Este social-democrat dar este atipic pentru administratia locala din judet. A fost acuzat ca nu face greseli, ca este lipsit de colegialitate si ca are relatii de prietenie cu politicieni de la alte partide, o mare problema pentru PSD”.

Colegialitatea – este marota care intensifica dezbaterea in interiorul partidului si creeaza presiune. Solidaritatea nu a fost experiementata de Gheorghe Damian.

”Da, sunt colegi, chiar lideri judeteni ai partidului care nu au fost de acord cu decizia si care m-au sunat. Dar puteti vedea oriunde ca PSD nu mai este un partid democratic. A devenit un partid dictatorial”.

Comportamentul partidului pe termen lung, poate fi cu siguranta urmarit. A condus tara in UE in 2007, un obiectiv care parea foarte indepartat la sfarsitul perioadei comuniste. Cel putin unele parti ale tarii au parte de un boom economic in conditiile unei economii europene slabite. Pentru acest an, se asteapta o crestere economica de 3,6 %.

Sub Victor Ponta, alianta politica condusa de PSD a ajuns in 2012 la aproape 59% din voturi – cu o prezenta scazuta cronica. Social-democratii au profitat de furia starnita de politicile riguroase de austeritate din perioada presedintelui Traian Basescu, care a dus la plecarea a sute de mii de romani in strainatate.

Dar pilonul succesului a fost intotdeauna un clientelism stabil, in special in regiunile mai sarace ale tarii. PSD are peste 500.000 de membri la nivel national, de zece ori mai mult decat orice alta parte dintr-o tara din estul UE care include aproape doua ori mai mare decat Polonia.

Liviu Dragnea a creat o proprietate de 7.000 de metri patrati in Alexandria, cu piscina si teren de tenis. Bogatia evidenta pe care o datoreaza firmei sale de constructii Tel Drum, nu-i face nici un rau politic in circumscriptia sa saraca. Dimpotriva.

„Daca se lasa vazut astazi pe strada, oamenii se apropie de el, il insotesc, ii saruta mana – ca unui oligarh. Da, cred ca e teama. Si pentru ca oamenii nu au alternative. ”

In orice caz, succesul economic nu poate fi secretul. Alexandria, dominata de blocurile sfaramate ale epocii Ceausescu, este inconjurata de sate in care progresul ultimilor treizeci de ani a trecut aproape fara urma.

Pe strada din satul Magura, la 12 kilometri de resedinta judetului, tinerii si batranii se bucura de primele raze de soare si se uita la pasarile de curte. Intrucat intreprinderile mari au cumparat terenul arabil, nu exista aproape nimic de facut aici.

„Imi dau permisul de conducere aici si apoi ma voi intoarce in Franta. Aici nu castigi suficient pentru a incepe o familie. ”

Nu este neaparat partidul; este sistemul profund inradacinat in societate. La fel ca in Alexandria si in zonele rurale din sudul si estul tarii, partidele de opozitie sunt subordonate conducerii social-democrate, lui Liviu Dragnea. In calitate de social-democrati din nordul si vestul considerat mai bogat, isi datoreaza succesul in totalitate realizarilor politice.

Jurnalista Carmen Dumitrescu a cunoscut deja social-democratii in mod diferit, si asta e bine. Este originara din Piatra Neamt, un oras din nordul tarii.

„Mama lucreaza acolo in primarie. Primarul este din PSD. Dar mama mea nu participa la nici o campanie a partidului, nu-i face nici un fel de servicii. Lucreaza numai acolo. Doar pe ea o priveste pe cine vrea sa aleaga.”

Doar clientelismul de la tara si din micile orase nu poate explica succesul partidului la nivel national. Ar trebui sa adaugam, cel putin pana recent, niste idei social – democrate, cum ar fi grija pentru cei mai slabi in societate, care trebuie sa fi fost credibila din cand in cand pentru a obtine succesul.

In acest moment se poate castiga putin in Europa cu o gandire social-democrata. De aceea, potrivit fostului lider al partidului, Victor Ponta, succesorul sau infometat de putere este, ideologic vorbind, de dreapta – acolo unde vecinul Victor Orban si partidul sau Fidesz, care are inca un loc intre partidele conservatoare la nivel european, isi celebreaza succesul.

”Astazi PSD coteste in mod radical de la social democratie spre o forta nationalista si populista – intr-un fel de Fidesz cu specific romanesc”.

Fostul lider al partidului lasa nementionat, si e de inteles acest lucru, faptul ca si predecesorii lui Dragnea, inclusiv Ponta, au dus-o bine cu dubla masura ideologica si clientelara. Cartelurile de putere de la ses nu au functionat atat de bine su Ponta ca si sub Liviu Dragnea.

Numai directia politica a fost de fapt altceva: sub Dragnea, PSD a organizat un referendum impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex, care a esuat totusi din cauza dezinteresului general.

Ca si Viktor Orban in Ungaria, Dragnea a facut o tinta din miliardarul si binefacatorul George Soros – care in Ungaria, ca evreu bogat, a fost inamicul ideal. In Turcia, Recep Tayyip Erdogan, l-a raliat pe Dragnea in lupta cu asa zisul ”Stat paralel” – cum ar trebui sa arate acesta, este neclar.

Recent au aparut de asemenea critici nationaliste si anti-UE in declaratiile partidului – impotriva presedintelul Jean-Claude Juncker dar si impotriva social-democratului olandez Frans Timmermans.

Noua ideologie serveste doar imaginii externe, explica Cristian Tudor Popescu, fost editor a doua ziare mari din Romania, in prezent unul dintre cei mai importanti analisti. Inauntru, doar loialitatea se aplica. ”In partid, cineva este judecat doar dupa atitudinea sa fata de Dragnea”. Coeziunea e totul, continutul nimic. ”Este mai mult decat coruptie. Este coruptie institutionalizata. Intre timp, PSD este un sistem al mafiei”.

Se bazeaza pe o propozitie mult utilizata, care poate fi inteleasa ca fiind cinica, dar si naiva si de buna credinta: „Stiu ei ce fac”.

Stiu ei ce fac, spun alegatorii, care, ca succesori ai comunistilor, ii vad pe social-democrati ca fiind mai competenti decat celelalte partide, care sunt adesea inferioare din punct de vedere al nivelului coruptiei, dar destul de plictisitoare la volanul natiunii.

Cu toate acestea, alegatorii nu se vor pensiona cu totul in naivitate si bunavointa, spune Popescu. Turnura spre dreapta nu este atat de brusca si radicala pe cat o prezinta fostul lider al partidului, Ponta, explica Popescu, ci merge cu mult in urma, in comunism.

Cu Nicolae Ceausescu, dictatorul de lunga durata, care a fost executat in ziua de Craciun 1989 in urma revolutiei, societatea nu a inchis cazul.

„Daca intrebati intr-un sondaj de opinie care cel mai bun presedinte roman al tuturor timpurilor, rezultatul este: Nicolae Ceausescu. Si asta se intampla din 1999 fara intrerupere.”

Ceausescu si-a castigat simpatie in 1968 in vest, cand a refuzat sa participe la interventia tarilor din Pactul de la Varsovia, impotriva Primaverii de la Praga, din Cehoslovacia. Dar nu a fost o tendinta spre vest, cu o tendinta nationalista. De aceea, trebuie sa ascultati atent daca PSD se exprima indirect la trecutul comunist.

”Ei acuza opozitia de stalinism – stalinism, remarcati, nu ceausism. Epoca de dupa 1968, ora lui Ceausescu, nu va fi atinsa”.

Victor Ponta a jucat de asemenea rolul, pe vremea sa, de lider de partid cu toane nationaliste.

”Si domnul Ponta, oh! Sunt mandru ca sunt roman! Programul domnului Ponta, umar la umar cu cel al domnului Dragnea”.

Daca turnura partidului de la o clientela de stanga, spre una de dreapta, reuseste, depinde nu in ultimul rand si de partidele surori din Europa. Acestea au mult de furca cu camarazii romani, si este la fel de dificil ca si pentru Conservatori cu Viktor Orban in Ungaria.

Victor Ponta, fostul lider al PSD: ”Ei vorbesc cu limbile despicate. In privat admit ca Dragnea este o rusine si ca PSD nu se comporta ca un partid social-democrat. In public spun ca trebuie sa pastreze PSD pentru ca au nevoie de cele zece locuri in Parlamentul European. Este pacat. Sper ca vor realiza mai devreme sau mai tarziu ca cele zece locuri cantaresc mai putin decat rusinea pe care o primesc”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago