Dragnea ranjeste din puscarie. CCR ii face un nou cadou si ii da dreptate: respinge sesizarile PNL si USR

news

Curtea Constitutionala a respins sesizarea PNL si USR pe proiectul legislativ initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate.

In obiectia de neconstitutionalitate la Legea pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, PNL si USR sustin ca proiectul a fost adoptat fara consultarea prealabila a Bancii Centrale Europene, incalcand astfel obligatiile asumate de Romania prin Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si alte norme europene obligatorii.

„Obligatia consultarii Bancii Centrale Europene in legatura cu orice amendament care urmeaza a fi adus Statutului bancii centrale nationale a fost stabilita prin art. 127 alin. (4) al TFUE care prevede ca BCE trebuie consultata cu privire la orice act al Uniunii propus in domeniile care tin de competentele sale, precum si de autoritatile nationale, cu privire la orice proiect de reglementare in domeniile care sunt de competenta sa, dar in limitele si in conditiile stabilite de Consiliu, in conformitate cu procedura prevazuta la articolul 129 alineatul (4). In domeniile care tin de competentele sale, BCE poate prezenta avize respectivelor institutii, organe, oficii sau agentii ale Uniunii sau autoritatilor nationale”, arata partidele de Opozitie in textul sesizarii, precizeaza Mediafax.

De asemenea, liberalii si reprezentantii partidului condus de Dan Barna mai motiveaza ca este eliminata pentru BNR posibilitatea de a decide si mentine rezervele internationale prin stabilirea depozitelor de aur peste hotare, ceea ce afecteaz direct competenta BCE.

„Intrucat prin Legea supusa controlului de constitutionalitate se elimina posibilitatea pentru BNR de a stabili si mentine rezerve internationale inclusiv prin stabilirea de depozite de aur in strainatate, aceasta propunere legislativa reprezinta un proiect de reglementare care priveste banca centrala nationala (BNR), care ii afecteaza in mod direct competenta ca banca centrala nationala si, pe cale de consecinta, afecteaza si o misiune fundamentala care se indeplineste prin intermediul SEBC. In consecinta, Parlamentul avea obligatia sa solicite opinia Bancii Centrale Europene in procesul de legiferare, solicitare care nu a fost formulata”, potrivit sursei citate.

„Cu privire la obligativitatea consultarii Bancii Centrale Europene in legatura cu orice amendament care urmeaza a fi adus Statutului bancii centrale nationale, art. 127 alin. (4) al TFUE prevede ca BCE este consultata cu privire la orice act al Uniunii propus in domeniile care tin de competentele sale, precum si de autoritatile nationale, cu privire la orice proiect de reglementare in domeniile care sunt de competenta sa, dar in limitele si in conditiile stabilite de Consiliu, in conformitate cu procedura prevazuta la articolul 129 alineatul (4). In domeniile care tin de competentele sale, BCE poate prezenta avize respectivelor institutii, organe, oficii sau agentii ale Uniunii sau autoritatilor nationale. Conform art. 282 alin. (5) al TFUE, in domeniile in care are atributii, Banca Centrala Europeana este consultata asupra oricarui proiect de act al Uniunii, precum si asupra oricarui proiect de reglementare la nivel national si poate emite avize”, se mai arata in textul sesizarii.

In ceea ce priveste regimul juridic al administrarii rezevelor de aur, analiza avizelor emise de Banca Centrala Europeana denota faptul ca autoritatile nationale au solicitat opinia BCE, conform obligatiei statuate in Tratat, mai sustin partidele de Opozitie.

„Apreciem ca normele europene invocate se constituie intr-un indicator in privinta evaluarii constitutionalitatii legii adoptate de Parlament si supuse controlului de constitutionalitate, intrucat, prin continutul acestora, se stabileste o obligatie clara, precisa si neechivoca de consulare a unei institutii europene, in speta BCE. Cu alte cuvinte, prin modul in care sunt reglementate, prin modul in care au fost transpuse in ordinea juridica interna si prin forta juridica recunoscuta chiar prin Constitutia Romaniei, normele europene avute in vedere determina obligatii legale exprese si directe in sarcina autoritatilor statului roman, acestea din urma nedispunand de o marja proprie de apreciere in respectarea sau nerespectarea respectivelor obligatii”, conchide sursa citata.

Pe 24 aprilie, Camera Deputatilor a adoptat in calitate de for decizional, proiectul legislativ initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: