Dragnea respinge solicitarea „expresa” a presedintelui Iohannis de saptamana trecuta: „Nu vad niciun motiv sa reluam procedurile”

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, marti, ca solicitarea „expresa” a presedintelui Iohannis ca legile justitiei sa fie rediscutate in sesiunea de toamna a Parlamentului este respinsa.

”Tinem cont de punctul de vedere al presedintelui, numai ca nu avem ce sa modificam. Legile au fost votate, au fost judecate la CCR, au fost intoarse pe toate fetele si a parcurs toate procedurile. Nu vad niciun motiv sa reluam procedurile de dezbatere parlamentara”, a spus Dragnea.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, saptamana trecuta, ca cere „in mod expres” Parlamentului ca atunci cand va fi reluata sesiunea de toamna sa revizuiasca toate cele trei legi ale justitiei, astfel incat sa fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

„In virtutea atributiilor fundamentale pe care mi le confera Constitutia, solicit in mod expres Parlamentului Romaniei ca imediat ce se reia sesiunea parlamentara, sesiunea de toamna, sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze, sa le corecteze asa cum solicita cei avizati. Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil sa se mearga mai departe cu o lege care a fost contestata in multiple feluri si care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Venetia. Aceasta lege inca ridica multe probleme pe fond si contine dispozitii neclare, lipsite de coerenta, lipsite de previzibilitate. Aceste deficiente pot afecta exigentele constitutionale si standardele europene si internationale in materie de independenta si buna functionare a sistemului de justitie”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Seful statului a precizat ca Romania este stat membru al UE cu drepturi depline si ca ar fi inacceptabil ca tara noastra sa aiba un sistem de justitie care sa ignore valorile europene.

„Romania este membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana, dar din acest statut, evident, deriva si o serie de obligatii, inclusiv in ceea ce priveste functionarea justitiei, functionarea integrata a justitiei din Romania in spatiul european de justitie. Este imposibil sa construim un sistem de justitie care contravine normelor europene. Este imposibil sa construim un sistem de justitie care ignora valorile europene. Ori o nesocotire a concluziilor Comisiei de la Venetia ar insemna exact acest lucru. Ar echivala cu o indepartare de facto a Romaniei de la valorile de baza europene. Corelarea prevederilor celor trei legi cu opiniile Comisiei de la Venetia ne va ajuta, in schimb, sa pastram nealterate valorile esentiale ale democratiei – independenta justitiei, cooperarea loiala intre puterile statului si statul de drept”, a completat Iohannis.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: