Dragnea se foloseste de armele razboiului hibrid lansat de Moscova pentru a-l ataca pe Iohannis: „Blocheaza dorinta a 3 milioane de romani”

politica

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune ca atacarea la Curtea Constitutionala a proiectului de modificare a legii referendumului reprezinta o atitudine abuziva din partea presedintelui Klaus Iohannis, care blocheaza dorinta romanilor de a se exprima cu privire la subiectul revizurii Constitutiei prin redefinirea familiei.

„Constat ca o initiativa, o dorinta a peste trei milioane de romani, este blocata de presedintele Romaniei. Practic, presedintele Klaus Iohannis blocheaza dorinta romanilor de a se exprima printr-un referendum. Asta este ceea ce face de fapt domnul presedinte Iohannis dincolo de optiunile dumnealui, pe care nu le judec. Fiecare cu optiunile lui in ceea ce priveste subiectul in speta”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus ca acest lucru reprezinta o „atitudine abuziva” din partea sefului statului.

„Aici este vorba despre o atitudine abuziva de a bloca o dorinta pentru a se organiza un referendum, iar romanii sa raspunda cu da sau nu la o intrebare”, a subliniat Dragnea.

Intrebat daca mitingul PSD pe tema familiei este amanat sau anulat, liderul PSD a raspuns: „Mitingul se va organiza atunci cand vom sti care este calendarul, este a zecea oara cand o spun”.

Tema „familie traditionale” a fost lansata de la Moscova si este folosita atat in spatiul fost-soviectic cat si in tari din UE de lideri apropiati Kremlinului pentru a ataca valori europene sub pretextul aparari familiei.

Citeste si: Suna cunoscut? Mars pentru „familia traditionala” organizat de rusofilul Igor Dodon. Au participat 10.000 de gagauzi rusofili

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, sambata, la Blaj, ca retrimite Legea referendumului la Curtea Constitutionala, nefiind multumit de forma in care a ajuns la promulgare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in 4 aprilie, in calitate de for decizional, cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „impotriva” si 6 abtineri, Legea referendumului, trimisa la reexaminare de catre presedinte Klaus Iohannis.

Legea a fost contestata la CCR de PNL si USR, insa sesizarea a fost respinsa in 3 mai de Curtea Constitutionala.

Potrivit textului legii, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

PSD a anuntat in mai multe randuri ca asteapta promulgarea Legii referendumului pentru a stabilit data referendumului privind definirea familiei in Constitutie.

Camera Deputatilor a adoptat, in 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”impotriva” si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: ”Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

Initiativa a fost trimisa Senatului pentru dezbatere si vot.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: