„Dragnea si-a iesit din minti”. Plangerea penala va fi acceptata de DIICOT, Ludovic Orban anunta ca a conceput-o impreuna cu specialisti in drept

politica

Liderul PNL Ludovic Orban spune ca atunci cand a depus la Parchet sesizarea impotriva premierului Viorica Dancila si a presedintelui Camarei Deputatilor, Liviu Dragnea, s-a consultat cu „cativa apropiati care au cunostinte de Drept” si ca seful statului nu are nicio legatura cu acest demers, PSD incercand sa-l responsabilizeze in mod fals. „Intreg documentul a fost elaborat impreuna cu acesti specialisti care imi sunt apropiati si care ei sunt cei care de fapt mi-au deschis ochii, m-au facut si m-au incurajat sa intreprind acest demers”, a declarat Orban, vineri, citat de news.ro.

Orban a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca sesizarea se refera la circumstantele legate de pregatirea, adoptarea si transmiterea catre opinia publica a Memorandumului privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ci nu la problema de fond.

“Sesizarea se refera la toate circumstantele legate de pregatirea, adoptarea, transmiterea catre opinia publica a memorandumului privitor la mutarea ambasadei. Am fost, sunt si voi fi un sustinator al Parteneriatului Strategic cu SUA, intotdeauna am actionat si am pledat pentru relatii de prietenie cu statul Israel, am fost, sunt si voi fi un sustinator al statutului Romaniei de membru al Uniunii Europene, dar al unui statut de partener loial, responsabil, partener de incredere la nivelul Uniunii Europene care actioneaza in conformitate cu tratatele si in conformitate cu deciziile organismelor Uniunii Europene”, a mentionat liderul PNL.

El a spus ca sesizarea sa nu se refera la problema de fond, ci la faptele comise pe parcursul adoptarii acestui memorandum, fapte care ar putea fi infractiuni.

“Aceste posibile infractiuni care s-ar fi putut comite prin faptele lor sunt: transmiterea de informatii cu caracter secret, care nu sunt destinate publicitatii, infractiune prevazuta in Codul Penal, avem o infractiune prevazuta in legea raspunderii ministeriale si anume faptul ca doamna Dancila a nu a informat presedintele. Refuzul de a pune la dispozitia presedintelui informatii, mai ales atunci cand este vorba de luarea unor decizii care pot sa afecteze interesele de stat constituie infractiune. De asemenea, calcarea in picioare a Constitutiei prin scoaterea completa a presedintelui din tot spatiul procedural legat de memorandum poate sa imbrace forma unei infractiuni care este infractiunea definita de uzurpare de functie”, a sustinut Orban.

Liderul PNL a mai spus ca nu poate accepta ca interesele Romaniei sa fie negociate ca la taraba: “Nu pot sa accept ca interesele fundamentale ale Romaniei sa fie negociate ca la taraba in talcioc si sa fie abandonate pentru interesele personale ale lui Dragnea sau ale lui Vasilica Viorica Dancila in materie de relatii externe. (…) Nu se poate ca niste oameni care nu inteleg nimic din ceea ce inseamna sensibilitatea in materie de pozitionari pe probleme de politica externa sa isi bata joc intr-un asemenea hal de toate relatiile construite cu atata truda de-a lungul a zeci de ani de diplomatia romaneasca”.

El a mai spus ca nu au efect amenintarile lui Liviu Dragnea, caruia i-a transmis ca nu ii este frica de el: “Faptul ca ma ameninta pe mine nu va avea niciun efect. Nu mi-e frica de dumneavoastra, domnule Dragnea, dumneavoastra sunteti obisnuit sa conduceti abuziv, prin amenintare, prin intimidare, dar nu v-ati gasit subiectul. Nu mi-e frica de dumneavoastra. Lucrul cel mai grav in schimb este ca domnul Dragnea ameninta”.

Orban nu intelege de ce social-democratii „au intrat in panica”, spunand ca “probabil se simt cu musca pe caciula” pentru ca altfel nu ar fi avut nicio emotie.

Legat de acuzatia liderilor PSD ca textul plangerii a fost redactat la Palatul Cotroceni, Orban a spus ca este „o minciuna gogonata” si ca demersul nu are nicio legatura cu presedintele.

“Este o minciuna gogonata. Incearca sa se victimizeze, incearca sa-l responsabilizeze in mod fals pe presedinte privitor la un demers care nu are nico legatura cu presedintele. Este un demers pe care eu l-am facut. Este adevarat ca m-am consultat cu cativa apropiati care au cunostinte de Drept, dar sunt colegi si prieteni de-ai mei si intreg documentul a fost elaborat impreuna cu acesti specialisti care imi sunt apropiati si care ei sunt cei care de fapt mi-au deschis ochii, m-au facut si m-au incurajat sa intreprind acest demers”, a declarat presedintele PNL.

El a mai spus ca Liviu Dragnea „si-a iesit din minti, a pierdut legatura cu realitatea, a pierdut legatura cu bunul simt, a pierdut legatura cu principiile de baza ale democratiei”.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a depus joi o sesizare la Parchetul de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie (PICCJ) impotriva premierului Viorica Dancila, acuzand-o de uzurparea functiei, prezentarea cu rea-credinta de informatii presedintelui Romaniei, inalta tradare si divulgarea de informatii secrete de stat, in legatura cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Plangerea il vizeaza si pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informatii secrete de stat, dupa ce a facut publice informatiile referitoare la Memorandumul pe tema mutarii ambasadei.

Liderul PSD a calificat plangerea drept ”o tentativa de lovitura de stat”, ”o actiune violenta, nedemocratica, neconstitutionala a lui Iohannis si a celor care il sustin de a bloca un Guvern” si a afirmat ca orice persoana care sustine acest demers va fi complice la diferite infractiuni.

Plangerea liderului PNL a ajuns la DIICOT, vineri, dupa ce Parchetul instantei supreme si-a declinat competenta in acest caz, au declinat pentru News.ro reprezentanti ai DIICOT.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: