Dragnea si Serban Nicolae, o noua uneltire. Lege prin care sunt modificate regulile pentru alegerea presedintelui Romaniei

politica

PSD vrea sa modifice regulile pentru alegerea presedintelui. Mai multi parlamentari PSD si ALDE au depus un proiect de modificare a Legii nr 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Proiectul, initiat de Serban Nicolae, are peste 50 de pagini si este semnat de peste 30 de parlamentari. Modificarile sunt substantiale si privesc atat campania electorala, candidaturile, cat si procesul de vot.

Potrivit modificarilor propuse, presedintele in functie nu mai poate sa participe la actiunile electorale organizate de partidul care l-ar sustine in campanie, ceea ce actuala legislatie permite.

Mai mult, daca mai multe partide ar sustine un anumit candidat la Presedintie, ar putea sa o faca doar sub forma de alianta electorala, cu protocol scris si depus la tribunal.

In ce priveste listele de semnaturi pentru depunerea unei candidaturi, PSD propune ca un alegator sa poata sustine mai multi candidati pe liste.

De asemenea, ar fi permisa campania electorala in scoli. In acest moment, potrivit legii, nu se poate face campanie electorala in penitenciare, oficii consulare sau scoli. Prin modificarile propuse de PSD, scolile sunt scoase de pe lista institutiilor unde nu se poate face campanie electorala.

O alta propunere de modificare priveste urna speciala de vot. Legea actuala prevede ca aceasta sa fie solicitata cu cel putin o zi de alegeri. PSD propune ca urna de vot sa poata sa fie ceruta chiar si in ziua votului.

In ceea ce priveste numararea voturilor, PSD propune ca aceasta sa se faca in maximum 48 de ore de la incheierea votarii, iar buletinele de vot si celelelate documente legate de alegeri sa fie pastrate timp de sase luni, fata de trei luni cat este in prezent.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: