Dragnea si Tariceanu s-au ascuns sub masa. Presedintele Comisiei de la Venetia, precizari taioase privind consecintele deciziei adoptate astazi

politica

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a declarat intr-un interviu pentru Realitatea TV ca exista un risc real ca „justitia penala din Romania sa fie cu adevarat subminata si sa sufere un prejudiciu”.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, liderii coalitiei care au fortat adoptarea modificarilor legislative in favoarea infractorilor, nu au avut nicio reactie dupa ce Comisia de la Venetia si-a facut publice concluziile.

„Riscul este ca justitia penala din Romania sa fie cu adevarat subminata si sa sufere un prejudiciu. Nu punem decat o presiune morala, dar exista un cost politic din partea Adunarii Parlamentare, care, in acest caz, a cerut o opinie privind cele doua Coduri. Aceste lucruri vor fi discutate in cadrul Comisiilor adecvate ale Adunarii Parlamentare (n.red.: a Consiliului Europei), dupa publicarea opiniilor noastre.

Comisia Europeana urmareste cu atentie situatia privind aceste doua Coduri din Romania si va lua in calcul, in deciziile ei, opinia Comisiei de la Venetia si implementarea de catre autoritatile romane a recomandarilor noastre.

Domnul Iordache a lasat deschisa usa unei posibile cooperari viitoare Romania si Comisia de la Venetia pe aceasta tema. Este ceva incurajator. El a spus ca autoritatile vor examina cu atentie recomandarile noastre si ca vor incerca sa tina seama de ele. Recomandarile si opiniile Comisiei de la Venetia nu sunt obligatorii”, a declarat Gianni Buquicchio.

Reforma privind legislatia penala din Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave, afirma Comisia de la Venetia in opinia adoptata vineri. Tot vineri a fost adoptata cu unele amendamente opinia preliminara din iulie referitoare la legile justitiei.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat dupa opinia critica a Comisiei de la Venetia privind codurile penale si legile justitiei, ca ministrul Justitiei si-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv intemeiat pentru a-si prezenta demisia din functie.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: