Dragnea vrea sa scape din puscarie pe baza unui act din 1679, emis de Parlamentul Angliei. Decizia ICCJ

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie a retrimis la Tribunalul Bucuresti o cerere prin care fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea solicita sa fie eliberat din inchisoare, pe motiv ca este detinut ilegal. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor invoca „habeas corpus”, un act al Parlamentului englez votat in 1679, prin care orice detinut care considera ca este inchis pe nedrept are dreptul sa ceara revizuirea sentintei.

„Trimite cererea de ‘habeas corpus’ formulata de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu la Tribunalul Bucuresti, spre competenta solutionare. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cererii formulate de petentul condamnat raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru petentul condamnat, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in cuantum de 79 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva”, se arata in decizia Inaltei Curti.

Liviu Dragnea a depus o contestatie la executare, in care care invoca un recurs in drept intitulat „habeas corpus” – o lege cu caracter constitutional, promulgata in anul 1679 de catre Parlamentul englez, prin care se garanteaza libertatea persoanei, mentioneaza Digi24.

In cererea depusa in instanta, avocatii sustin ca Liviu Dragnea este detinut ilegal in penitenciar, deoarece completul de 3 judecatori de la Inalta Curte care l-a condamnat nu era specializat sa judece fapte de coruptie. Avocatii invoca astfel o decizie a Curtii Constitutionale din octombrie 2019.

Initial, Dragnea a introdus actiunea la Tribunalul Bucuresti, instanta care a trimis dosarul la Inalta Curte, pe motiv ca nu are competenta in acest caz.

In luna februarie, Liviu Dragnea s-a aratat deranjat de faptul ca Tribunalul vrea sa mute procesul la alta instanta.

„Nu am pregatire juridica, dar constat ca, dupa o cerere de recuzare si o cerere de abtinere respinse, acum Tribunalul vrea sa mute la alta instanta. Cred ca in ritmul asta o sa ajungem sa se judece cand se va termina mandatul”, spunea atunci Dragnea.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanta suprema la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea a facut mai multe incercari de a iesi din penitenciar, prin introducerea in instante a doi cai extraordinare de atac, insa cererile sale au fost respinse.

Mai mult despre:

Comentarii: