INTERVIU Dragos Pislaru, fost ministru al Muncii: „Intrebarea care se pune este cate orori trebuie sa se mai intample pana cand scutul ridicat de PSD in jurul Gabrielei Firea sa se franga?”

politica

Ieri, un comunicat de presa al partidului REPER anunta ca aceasta formatiune politica va face apel la toti senatorii si deputatii din Parlamentul Romaniei sa sustina infiintarea unei comisii de ancheta pentru a investiga abuzurile si ororile comise in mai multe azile de batrani din Voluntari si Afumati. Am stat de vorba cu domnul Dragos Pislaru, copresedinte REPER si fost ministru al Muncii si Protectiei Sociale, pentru a afla mai multe despre acest demers absolut necesar.

 

Ati solicitat infiintarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea abuzurilor comise la „caminele groazei” din Voluntari si Afumati. Ce sanse credeti ca are propunerea dvs, in conditiile unitatii de monolit PSD-PNL, dovedita ori de cate ori a fost vorba de apararea oamenilor din aceste partide?

Sanse exista atat timp cat mai exista onoare in Parlamentul Romaniei. Ar fi un gest vital de responsabilitate politica din partea majoritatii PSD-PNL din Parlament daca ar vota infiintarea acestei comisii, insa din partea PSD, cel putin, nu cred ca vom vedea un asemenea gest. Noi am trimis lista de semnaturi catre PNL, USR, Forta Dreptei si UDMR si speram sa avem sprijinul dumnealor ca Parlamentul sa isi exercite puterea data de catre cetateni pentru protejarea cetatenilor. PSD si PNL vorbesc mereu despre reforme atat cand vine vorba de organizarea partidelor, cat si despre reformele pentru tara. Este timpul atunci sa nu mai mimeze reformele si sa arate ca intr-adevar le pasa si ca vor ca aceste orori sa fie pedepsite cum se cuvine. Nu ne putem permite ca tara din Uniunea Europeana, in 2023, sa trecem cu vederea asemenea practici de tortura ramase din vremea comunismului. Suntem o tara care a ales parcursul european si asa ceva nu este tolerat in familia europeana. Garantarea si respectarea drepturilor omului este un fundament al Uniunii Europene, prin urmare trebuie sa fie si al Romaniei.

Cine credeti ca este principalul vinovat de ororile petrecute in centrele pentru batrani din Ilfov?

Exista un lant de vinovati. Caracatita celor care stiau pleaca de la angajatii caminelor si ajunge pana la ministrii Firea si Budai. Ministri responsabili sunt informati de catre structurile abilitate atunci cand asa ceva se intampla in institutiile din subordinea lor. Eu insumi am fost informat in 2016 cand eram ministrul Muncii, moment in care am sesizat imediat DIICOT cu privire la suspiciunile de trafic de persoane in centrele de plasament.  Este o chestiune de siguranta nationala ca premierul Romaniei sa nu permita ca acesti doi ministri sa ramana in functie, avand in vedere ca ei au inchis ochii si au ascuns sub pres ororile, in complicitate cu angajatii din structurile locale.

Premierul Ciolacu a declarat ca va lua masuri dure impotriva tuturor celor vinovati, dar pana acum aceste masuri au vizat doar vinovatii din esaloanele inferioare si aparatul administratiei locale. De ce intransigenta domnului Ciolacu se opreste la poarta ministerelor implicate?

Ar trebui sa ne spuna insusi premierul Ciolacu de ce prefera sa faca scut in jurul Gabrielei Firea si lui Marius Budai, similar cu practicile mafiei care isi acopera urmele. Situatia este mai grava decat putem exprima in cuvinte, iar curatarea acestor nedreptati incepe de la demiterea de la varf pana la structurile inferioare.

Ati fost ministru al Muncii in guvernarea PNL-USR. Nu ati primit nicio sesizare legata de ce se intampla in caminele private pentru batrani infiintate de apropiatii Gabrielei Firea?

Am fost ministru al Muncii in 2016 in guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos. Asa cum v-am spus, am fost informat despre suspiciunile de trafic de persoane din centrele de plasament si imediat am facut sesizare la DIICOT. De asemenea, tot cand eram ministru, am colaborat strans cu CRJ, revizuind protocolul de colaborare cu ei, astfel incat sa poata avea mai multa putere in verificarea institutiilor din subordinea Ministerului. Ca urmare, in 2016 am facut o plangere la Parchet pentru cercetarea conditiilor in care a murit Vasilica Constantin, o tanara dintr-un centru apartinand Asociatiei Endemedica Holding 4 Life din Bragadiru, dupa ce Centrul de Resurse Juridice si Centrul de Investigatii Media au semnalat mai multe nereguli in cadrul centrului, dar si in ceea ce priveste modul in care fata a fost ingrijita. Vreau sa subliniez aici ca in calitate de ministru am primit informatii si am actionat atat in instanta, cat si alaturi de CRJ, pentru a le solutiona. Aici este vizibila diferenta dintre a lua masuri concrete care sa taie lantul de abuzuri cum s-a intamplat in 2016 si a inchide ochii, asa cum au facut Firea si Budai.

Toate firele acestui caz socant duc la doamna Firea, care a fost acuzata, voalat, inclusiv de purtatorul de cuvant al BOR. Totusi, doamna Firea pare intangibila. O apara zecile de iconite de care s-a inconjurat, asa cum sustine ea, sau exista si aparatori mai „pamanteni”?

Este clar ca exista o complicitate politica in care tot PSD face scut in jurul Gabrielei Firea. Intrebarea este: cate orori trebuie sa se mai intample pana cand scutul ridicat de PSD in jurul Gabrielei Firea se va frange?  Pentru sanatatea societatii noastre, sper sa vedem vinovatii pedepsiti.

Ororile din „caminele groazei” au declansat consternare si furie in societatea romaneasca, asa cum s-a intamplat si in cazul Colectiv. De ce totusi de aceasta data romanii nu au mai iesit in strada, sa ceara demiterea si pedepsirea vinovatilor?

Din pacate oamenii au fost dezamagiti in mod constant de catre clasa politica. Exista perceptia periculoasa, dar activa inca in mentalul colectiv, ca cetatenii nu pot schimba nimic din ceea ce politicienii decid sau, mai rau, acopera, la nivel inalt. Dar este fals. In cazul plagiatului ministrului Cimpeanu, presiunea colectiva a functionat si am vazut demisia de onoare.

In cazul Colectiv, dupa ani de procese, pedepsele au fost derizorii, iar unul dintre acuzati, celebrul Piedone, a fost chiar eliberat si acum este iarasi primar. Vom asista la repetarea situatiei si in cazul caminelor din Voluntari? O vom vedea iar pe doamna Firea primar?

In cazul Colectiv, Piedone a revenit in libertate in urma deciziei instantei. Daca o vom revedea pe doamna Firea primar, atunci nu mai depinde de instanta, ci de vointa cetatenilor. Vor oamenii sa fie condusi de complici ai crimei si ororilor? Asta este intrebarea. Raspunsul este la vot in 2024, cand romanii vor putea sa isi aleaga reperele.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: