Drama fotbalistelor din echipa nationala a Afganistanului: „Le este atat de frica. Le-am spus sa-si arda uniformele si sa stearga fotografiile de pe internet”

externe

Khalida Popal, fostul capitan al echipei feminine de fotbal din Afganistan, le-a indemnat pe jucatoarele din aceasta tara sa arda uniformele echipei si sa stearga fotografiile de pe internet pentru propria lor siguranta, informeaza Reuters.

Jucatoarele de fotbal din Afganistan au fost indemnate sa arda uniformele echipelor, sa stearga fotografiile online si sa isi inchida conturile de pe retelele de socializare pentru propria lor siguranta.

Khalida Popal, fostul capitan al echipei nationale feminine din Afganistan, a declarat ca jucatoarele s-au temut pentru viata lor dupa ce talibanii au preluat controlul tarii. „Le sun si le spun (sa) isi scoata numele, sa isi elimine identitatile, sa isi scoata fotografiile, pentru siguranta lor”, a declarat Popal pentru Reuters, citata de Sky News.

„Chiar le spun sa arda, sau sa scape de uniforma echipei nationale. Asta este dureros pentru mine, pentru mine ca activista, care s-a ridicat si a facut tot posibilul pentru a obtine si castiga acea identitate ca jucatoare a echipei nationale feminine”, a mai spus Popal.

Popal, care se afla in prezent la Copenhaga, a declarat ca jucatoarele au petrecut ani de zile construind liga de fotbal feminin, luptand pentru drepturile lor, pentru ca acum sa se confrunte cu un viitor incert sub conducerea talibanilor.

„Folosim fotbalul ca mijloc de activism, pentru a ne apara drepturile… pentru a avea o pozitie puternica impotriva talibanilor si pentru a le spune talibanilor: suntem femei puternice din Afganistan, indiferent cate dintre surorile noastre ucideti”, a spus ea.

„Toate aceste fete frumoase, uimitoare, tinere, au fost puternice si foarte vocale impotriva talibanilor. Insa astazi, cand ii vad pe dusmanii lor in fata usii lor, le este atat de frica, sunt ingrijorate, sunt speriate”, a adaugat Popal.

Si Radio BBC a vorbit cu doua fotbaliste, Khalida Popal, fost capitan, si Shabnam Mobarez, actualul capitan al echipei nationale de fotbal feminin. Ambele femei nu se mai afla in Afganistan:

Khalida: Din pacate, ultimele zile au fost foarte dificile pentru mine si pentru toata lumea. Femeile din Afganistan au fost foarte speriate si inca imi este teama pentru jucatoarele noastre din Afganistan, pentru toate acele femei care au ramas singure, fara nicio protectie si siguranta, care au fost foarte vocale, care au fost foarte active. Talibanii sunt dusmanii Afganistanului, talibanii sunt dusmanii femeilor.

Shabnam: Preocuparea mea este ca [jucatoarele] nu sunt in siguranta in Afganistan in acest moment. Asa ca ceea ce vreau cu adevarat ca toata lumea sa faca este sa ne ajute de fapt sa scoatem aceste jucatoare din tara. Aceasta este prioritatea mea. Imi doresc foarte mult sa-mi vad coechipierele in siguranta. Sunt in legatura cu unele dintre jucatoarele noastre din Kabul si se tem pentru vietile lor. Se ascund in casele rudelor lor. Nu pot iesi din casa pentru ca li s-a spus ca daca iesiti si va vedem afara, pe strada, veti fi ucise. O multime de vise s-au transformat in cosmaruri.

FIFPRO, sindicatul mondial al jucatorilor de fotbal, colaboreaza cu guvernele pentru a incerca sa evacueze jucatorii din Afganistan dupa ce talibanii au preluat controlul la sfarsitul saptamanii trecute. Exista ingrijorare pentru siguranta jucatoarelor de fotbal feminin ale natiunii.

„In calitate de campioni ai activistilor, suntem foarte ingrijorati in privinta acelor sportivi care, timp de multi ani, au fost avocati deschisi pentru imbunatatirea drepturilor omului in tara”, a declarat vineri FIFPRO intr-un mesaj pe Twitter. „In ultimele zile, FIFPRO a luat legatura cu guvernele pentru a stabili un plan de evacuare pentru sportivii aflati in pericol. In centrul acestui efort de salvare, se afla ambitia de a aduce cat mai multi oameni in siguranta.”

FIFA a calificat situatia drept „instabila si foarte ingrijoratoare”, potrivit Associated Press, si a declarat ca a luat legatura cu Federatia de Fotbal din Afganistan pentru a primi informatii actualizate.

„Ii sprijinim in aceasta perioada dificila”, a declarat FIFA, via AP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: