Dronele Bayraktar au facut ravagii, Rusia s-a plans Turciei. Oficial turc: „Rusii sunt suparati”

externe

Rusia s-a plans Turciei in legatura cu vanzarea de drone armate Bayraktar TB2 catre Ucraina, a declarat un oficial turc de nivel inalt. El a mentionat ca vanzarile au fost efectuate de o companie turca privata si nu au fost afaceri intre state.

„Rusii sunt suparati si din cand in cand se plang de vanzarea de drone. Obisnuiau sa se planga si se plang si acum”, a declarat oficialul in cadrul unei intalniri cu presa straina, citat de Euronews.

„Dar noi am dat deja raspunsul… ca acestea sunt companii private si ca aceste achizitii de drone au fost facute si inainte de razboi”, a mentionat acesta.

Turcia a creat legaturi stranse cu Rusia in domeniul energiei, al apararii si al comertului si se bazeaza foarte mult pe turistii rusi. Firma turca de aparare Baykar a vandut dronele Kievului, in ciuda obiectiilor Rusiei, si a semnat un acord pentru a co-produce mai multe, inainte de invazie, ceea ce a infuriat Moscova.

Turcia, membra NATO, are o frontiera maritima cu Ucraina si Rusia in Marea Neagra, are legaturi bune cu ambele tari si si-a asumat un rol de mediere in conflict. A gazduit discutii de pace si depune eforturi pentru a-i aduce impreuna pe presedintii ucrainean si rus.

In timp ce sustine Ucraina si critica invazia Rusiei, Turcia s-a opus, de asemenea, sanctiunilor occidentale pe scara larga impotriva Moscovei, afirmand ca trebuie sa ramana deschise canalele de comunicare si punand la indoiala eficacitatea masurilor.

Ankara se opune, de asemenea, politicilor rusesti in Siria si Libia, precum si anexarii Crimeei in 2014.

Dupa discutiile de pace dintre negociatori, care au avut loc saptamana trecuta la Istanbul, Ucraina a enumerat mai multe natiuni, inclusiv Turcia si membrii Consiliului de Securitate al ONU, ca fiind posibili garanti pentru securitatea Kievului. Oficialul a declarat ca unele dintre tarile enumerate s-ar confrunta cu „probleme juridice” in calitate de garanti de securitate, fara a da detalii.

Turcia a declarat ca este pregatita, in principiu, sa fie garantul Ucrainei, dar detaliile formatului trebuie sa fie finalizate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: