Drula anunta ca desfiinteaza ARSVOM, care a devenit putreda de coruptie: „Florin Citu si-a dat acordul”

politica

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a anuntat, duminica, ca Agentia Romana pentru Salvarea Vietilor Omenesti pe Mare (ARSVOM) va fi desfiintata. Directorul acesteia, Daniel Manole, a fost pus in stare de arest la domiciliu pentru luare de mita.

”Vreau sa salut actiunea procurorilor cred si am crezut intotdeuna ca puterile statului trebuie sa isi faca fiecare treaba, noi putem sa mergem pana la un punct. Chiar la acea Agentie de Salvare a Vietii de Om pe Mare noi aveam un control pornit la cererea mea, daca va aduceti aminte in martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ASVOM nu a putut iesi din port ca era vreme rea si barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate functiona pe vremea aia. Am trimis un corp de control acolo, un control incheiat care a ridicat o serie larga de probleme pe zona de achizitii.

Aceasta agentie va fi desfiintata, am discutat si cu premierul si si-a dat acordul, iar atributiile ei vor fi preluate de IGSU. De fapt nici nu-si avea neaparat rostul, iar prin felul in care au actionat vedem si aceste acuzatii. E un dosar in curs, va trebui sa ajunga la final, arata ca sunt suspiciuni mari de integritate, in orice caz de competente grave. Vom desfiinta aceasta agentie”, a declarat Catalin Drula intr-o conferinta de presa la Timisoara.

Atributiile acesteia vor fi preluate de IGSU.

Ministrul Transporturilor a mai precizat ca a trimis corpul de control si la alte institutii din domeniul naval.

”In ceea ce priveste celelalte institutii din domeniul naval, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, Porturile Galati, Autoritatea Navala Romana, am trimis si acolo corpul de control pentru ca sunt, la fel, suspiciuni. Acolo am luat deja masuri de schimbare a conducerilor, am adus profesionisti, la fel ca si la Portul Constanta in Consiliile de Administratie. Dealtfel e un poces amplu de numire a profesionistilor de organizare de proceduri pentru mandate stabile pe patru ani ca sa nu mai stea la mana politicului. Face parte din efortul de profesionalizare pe care il facem”, a mai declarat Catalin Drula.

Interceptari DNA in dosarul de coruptie al directorului Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, arata presiunile care s-au pus pe ministrul Transporturilor, Catalin Drula, din partea unor lideri PNL pentru a-l pastra pe Manole in functie. O parte dintre interceptari au fost realizate chiar in biroul lui Catalin Drula.

Senatorul PNL George Stanga si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), au fost inregistrati de procurorii DNA chiar in biroul ministrului Transporturilor in timp ce ii cereau lui Catalin Drula, sa ii pastreze in functie pe sefii Asociatiei Romane de Salvare a Vietilor Omenesti pe Mare si Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, dupa cum rezulta din propunerea de arestare preventiva transmisa de procurorii DNA Tribunalului Constanta, consultata de Info Sud-Est.

Senatorul Stanga: ”As vrea sa te rog frumos sa imi prelungesti mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amandoua si la AFDJ si la APDM si principalul lucru, ti-o spun din tot sufletul, pentru mine este rationamentul politic, ca eu am alegeri interne in partid si nu mi-ar conveni sa…, adica nu zic ca as pierde alegerile la Galati, dar nici un as avea o situatie foarte confortabila daca mi-as pierde oamenii de acolo”.

Cateva zile mai tarziu senatorul Stanga revine insistent:

Stanga George-Catalin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajuta-ma cu asta 4 luni. Tine-mi-i patru luni si dupa aia iti promit ca nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Drula Catalin: Te referi la APDM si la AFDJ?

Stanga George-Catalin: Da.

Drula Catalin: Pai…., ti-am spus ca solutia pentru mine este sa le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este doua luni prelungirea…

O alta stenograma surprinde o intalnire in biroul lui Ion Macovei, administratorul uneia dintre firmele de apartament care intermediau tranzactiile cu nave, la care participa un fost general al Serviciului de Informatii Externe, Dumitru Ciobanu, caruia Macovei i-a cerut sa gaseasca o cale prin care sa-l convinga pe ministrul Catalin Drula sa favorizeze o companie turceasca in cadrul unei licitatii.

Macovei ii spune fostului general SIE ca intampina probleme la Drula si ca ”este o problema cu acest om care e un caine” si pentru care trebuie ”gasita o solutie”: ”(…) dar este totusi o problema cu acest om, care nu pot sa spun ca-i om, e un caine, acest Drula, si trebuie sa gasim o solutie pentru el”.

In stenograme apar mai multe referiri ale personajelor din firme si din apropierea liberalilor, vorbindu-se despre faptul ca Drula e de ”neinduplecat”, ca ”nu se intelege cu nimeni” si ca ”i se canta prohodul”.

Citeste si: „Cainele” Drula, reactie la interceptarile DNA: „Le-am spus intotdeauna politicienilor: profesionalismul, competenta si integritatea sunt principii nenegociabile”

Din convorbirile purtate de Ion Macovei mai reiese ca era ajutat, in activitatile desfasurate cu seful ARVSOM si al firmei care a cumparat cele 4 nave, de alte persoane din cadrul Ministerului Transporturilor, una dintre acestea fiind Madalin Matica, consilier al secretarului de stat Ionel Scriosteanu.

Intr-o discutie cu afaceristul Macovei, Matica propune o strategie de decredibilizare a lui Catalin Drula, prin lansarea unor zvonuri despre viitorii ministri ai Transporturilor. Macovei ii spune ca nu e o idee buna, pentru ca ”Drula e nebun”.

In alte convorbiri, interceptate intre Ion Macovei si Daniel Manole, seful ARSVOM, reiese ca se pregatea achizitia a altor doua sau trei nave, dupa acelasi tipar cu cel cercetat de procurorii DNA Constanta.

In discutii, Macovei se plange la Manole ca membrii USR sunt ”nenorociti” si ca cine i-a pus in Guvern ”sunt nebuni” pentru ca ”mai bine lucrezi cu PSD-istii”, apoi se vorbeste despre o viitoare ”sustinere din umbra” a tranzactiilor din ministerul Transporturilor.

Citeste stenogramele integral pe Info Sud Est.

Directorul Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita, a informat, miercuri, DNA.

Procurorii DNA Constanta au descins, marti dimineata, la Ministerul Transporturilor si in alte 20 de locatii din Ilfov, Bucuresti si Constanta pentru a face perchezitii in acest dosar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: