Drula il arde iar pe Grindeanu: „Frana… A aflat si ministrul Grindeanu, care a comentat ca cetatean european, mirat”

politica

Catalin Drula, primari USR, pret, santaj, Marcel Ciolacu, nicio limita

Deputatul USR Catalin Drula, fost ministru al Transporturilor, avertizeaza asupra subfinantarii CFR cauzate de cresterea preturilor la energie si gaze, care, potrivit lui, ameninta lucrarile de reinnoire, apreciind ca rolul ministrului Sorin Grindeanu „nu este sa se minuneze de cresterea costurilor cu energia, ci sa gaseasca solutii”.

„Frana… A aflat si Grindeanu, dar comenteaza ‘ca cetatean european’. In 2021 am apasat pe acceleratie cu programul de achizitii de materiale pentru calea ferata si lucrari de reinnoire. In total, din subventia bugetara pentru intretinere au fost folosite in jur de 220 milioane de lei pentru lucrari si materiale.

In 2022, suma alocata din subventie pentru intretinere este de doar 80 de milioane de lei. Mai clar, asta inseamna o frana abrupta pe lucrarile de reinnoire. Desi, conform Strategiei Feroviare 2021 – 2025 directia trebuia sa fie exact cealalta, o dublare a sumelor investite in reinnoiri in fiecare an”, a scris Catalin Drula pe Facebook.

Potrivit acestuia, tehnic vorbind, desi transferul din subventie este mai mare anul acesta, partea care este consumata de cheltuieli fixe a crescut accelerat si ea din cauza preturilor la energie si gaze si a preluarii personalului CFR Electrificare.

„A aflat si ministrul Grindeanu se pare, care a comentat ca cetatean european, mirat. Cat lipseste? Cel putin 200 de milioane de lei ar fi trebuit alocati in plus de la bugetul de stat pentru intretinerea infrastructurii feroviare. Optim ar fi fost 400 de milioane pentru a respecta programul din Strategie. (…) Am prins bani si in PNRR – ar putea sa suplimenteze de acolo, daca ar avea oamenii care sa se ocupe si sa organizeze lucrarile pe 2022 si cererile de finantare. Rolul ministrului Grindeanu nu e sa se minuneze de cresterea costurilor cu energia, ‘ca un simplu cetatean’, ci sa gaseasca solutii si sa organizeze echipe”, a adaugat fostul ministru.

Marti, la Calarasi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat ca la Guvern sunt intalniri aproape zilnice pentru gasirea unor solutii privind cresterile de preturi la energie, in conditiile in care exista riscul intrarii intr-un „carusel” ce poate duce la inchiderea multor agenti economici si sporirea, prin somaj, a presiunii asupra statului.

El a exemplificat cresterea preturilor la energie prin situatia de la CFR, unde anul trecut facturile la energie au insumat 90 de milioane de lei, in timp ce anul acestea ar putea ajunge la 283 de milioane de lei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: