politica

Drula il executa pe Grindeanu, PSD-istul nu intelege nimic din Transporturi: „Nu stie nici cati km de autostrazi si drumuri expres sunt in lucru. Ii atasez lista completa”

Catalin Drula, fost ministru al Transporturilor, il pune la punct pe actualul ministru, Sorin Grindeanu, care l-a acuzat ca ar fi organizat gresit o licitatie. Drula ii atrage atentia ca licitatia respectiva a fost lansata de „colegul de masa din guvern, dl. Bode”. Drula mai spune ca Grindeanu nu stie nici macar cati kilometri de autostrada sunt in lucru.

„Mi-am zis ca sunt emotiile inceputului, dar se cam aduna gafele ministrului Grindeanu… Sa nu stii ca ai in lucru 300 km de autostrada si drum expres si sa spui ca ‘sunt in lucru undeva la peste 80 de kilometri’ e deja cam mult. Ii atasez mai jos* lista completa a proiectelor ca sa fie mai usor de retinut.

Apoi, legat de autostrada de pe Valea Prahovei, dl. Grindeanu se razboieste cu ‘fostul ministru’ si gafeaza din nou, nestiind ca nu se refera la mine, ci la colegul de masa din guvern, dl. Bode. Licitatia pentru contractul de proiectare cu toate termenele de acolo (citate gresit de altfel, inca o gafa) este lansata si cu oferte depuse in mandatul dlui. Bode din 2020.

In loc sa se certe intre ei in guvern, mai bine ar pune presiune pe consultantul Consitrans sa respecte termenele contractuale. Asta i-am cerut inca de la audieri, dupa ce, in cele 3 luni de interimat PNL, contractul de proiectare a fost lasat de izbeliste.

Au trecut deja 10 luni (din cele 42 ale contractului, asa cum l-a licitat dl. Bode) si nu suntem nici la 5% din progresul necesar. Traseul autostrazii trebuia deja finalizat si investigatiile in teren sa fie avansate. Nici vorba de asa ceva, contractul bate pasul pe loc.

Aici ar trebui sa-si investeasca dl. Grindeanu si PSD-PNL energia, la respectarea termenelor contractuale de catre consultant. Cine stie, poate le pune o pila fostul director general al Consitrans pe care l-au numit la conducerea consiliului de administratie al companiei nationale de drumuri CNAIR.

* LISTA PROIECTELOR IN DERULARE (autostrada + drum expres)
Proiecte cu contract semnat: 𝟑𝟖𝟔𝐤𝐦
din care
Proiecte cu lucrari incepute fizic in teren: 𝟐𝟗𝟑𝐤𝐦
➡A0 Sud: 51km
➡A0 Nord lotul 2: 19km
➡A1 Sibiu-Pitesti sectiunile 1&5: 43km
➡Pod Dunare cu drumuri de legatura: 23km
➡DX12 Craiova-Pitesti tronsoanele 1&2&3: 90km
➡Drum expres Braila-Galati: 11km
➡A3 Transilvania sectoarele Cluj-Zalau & Nusfalau-Suplacu de Barcau: 56km
si
Proiecte in faza de pre-executie (proiectare): 𝟗𝟑𝐤𝐦
➡A0 Nord lotul 4: 5km
➡A1 Sibiu-Pitesti sectiunea 4: 10km
➡DX12 Craiova-Pitesti tronsonul 4: 31km
➡A3 Transilvania sectorul Chiribis-Biharia: 28km
➡Drum expres de legatura A3-Oradea: 19km

Si pentru ca dl. Grindeanu tot vorbeste de “GREAUA MOSTENIRE”, iata ce a produs ANUL 2021 in termeni de proiecte de infrastructura rutiera:

Contracte de lucrari semnate in 2021: 𝟗𝟎𝐤𝐦
➡A0 Nord lotul 2: 19km
➡A1 Sibiu-Pitesti sectiunea 4: 10km
➡DX12 Craiova-Pitesti tronsonul 4: 31km
➡Drum expres Braila-Galati: 11km
➡Drum expres de legatura A3-Oradea: 19km

Proiecte pe care lucrarile au inceput in anul 2021: 𝟏𝟖𝟑𝐤𝐦
➡A0 Sud loturile 1&3: 35km
➡A0 Nord lotul 2: 19km
➡A1 Sibiu-Pitesti sectiunea 5: 30km
➡DX12 Craiova-Pitesti tronsonul 3: 32km
➡Drum expres Braila-Galati: 11km
➡A3 Transilvania sectoarele Cluj-Zalau & Nusfalau-Suplacu de Barcau: 56km”, a arat Drula intr-o postare pe Facebook.

Noul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a sustinut duminica seara ca licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiectarea autostrazii Ploiesti – Brasov, organizata de predecesorul sau, a fost castigata avand termene de 30 de luni pentru realizarea studiului de fezabilitate si de 42 de luni pentru proiectarea tronsonului. „Sa stiti ca ati auzit bine, asta este situatia, a sustinut Grindeanu.

„Am preluat gestiunea Ministerului Transporturilor, pe acest proiect, pe ce inseamna dezvoltarea autostrazii Ploiesti – Brasov, undeva la inceputul anului a fost scos la licitatie. Era altcineva ministru la inceputul anului 2021. A fost scos caietul de sarcini pentru studiu de fezabilitate si proiectare pe Ploiesti – Brasov. Fostul ministru al Transporturilor a scos la licitatie. Acea licitatie s-a incheiat si s-a incheiat caietul de sarcini sunand asa: pentru SF, studiul de fezabilitate, 30 de luni, pentru proiectare 42 de luni. Sa stiti ca ati auzit bine, asta este situatia. (…) Eu v-am spus ce am preluat in acest moment, inainte de a veni eu a fost desemnat castigatorul”, a afirmat Sorin Grindeanu duminica seara, la Digi 24.

Ministrul Transporturilor afirma ca isi doreste „sa gaseasca intelegere” la cei care au castigat licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiectarea autostrazii catre Brasov, in asa fel incat termenul de cativa ani sa fie scurtat.

Grindeanu spune ca daca castigatorii licitatiei nu vor considera o prioritate aceasta autostrada, constructia tronsonului dintre Ploiesti si Brasov nu va incepe in urmatorii ani. Noul ministru se arata insa optimist ca termenele vor fi scurtate, aratand ca „bani exista” pentru autostrada care ar lega capitala de Brasov.

„Cu asta ma lupt in acest moment si nu e singurul exemplu”, a adaugat Grindeanu.

El a mai spus ca tot la inceputul anului trecut a fost scos la licitatie studiul de fezabilitate pentru drumul Craiova – Lugoj, iar pentru realizarea documentului a fost aprobat termenul de patru ani.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Ciolacu zboara in Qatar cu avion inchiriat: „Costul acestei calatorii este de aproximativ 100.000 de euro”

Premierul Marcel Ciolacu pleaca marti in Qatar cu un Boeing 737 inchiriat de la TAROM,…

2 ore ago

Cei trei chefi care au plecat de la Antena 1 au semnat cu Pro TV. Florin Dumitrescu: „Este prima noastra iubire si provocare”

Cei trei chefi care au demisionat anul trecut de la Antena 1, Sorin Bontea, Florin…

O oră ago

Cele patru principii ale lui Xi Jinping pentru rezolvarea crizei ucrainene. Solutia propusa pare sa avantajeze partea rusa

Presedintele chinez Xi Jinping a propus patru principii pentru a restabili pacea in Ucraina cat…

O oră ago

„Partidul lui Churchill interzice trabucurile, este o nebunie”. Lege dura in Parlamentul britanic impotriva fumatului

Parlamentul britanic va incepe marti prima dezbatere privind un proiect ce lege initiat de premierul…

O oră ago