Drula, inca o lovitura data PSD-istului Radoi de la Metrou: „Scoatem managementul Metrorex din buzunarul sindicatului”

politica

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula, a anulat un ordin din 2014, care a introdus obligativitatea invitarii reprezentantilor USLM la sedintele Consiliului de Administratie al Metrorex.

„Prima masura recomandata de Corpul de Control in dosarul Metrorex a fost indeplinita. Am anulat ordinul din 2014, care facea obligatorie invitarea sindicatului la sedintele Consiliului de Administratie. Dupa numirea unui Consiliu de Administratie profesionist, ieri, astazi facem inca un pas pentru a scoate managementul companiei din buzunarul sindicatului”, a anuntat Drula pe Facebook.

El a dat insa asigurari ca va exista un dialog social constructiv cu sindicatele.

„Ca sa nu existe loc de interpretare: avem doua legi – 62/2011 si 467/2006 – care obliga managementul sa consulte si sa informeze sindicatele in situatii bine definite. Companiile vor proceda intocmai si vor avea un dialog social constructiv cu sindicatele. Dar situatia in care a fost managementul de a lua decizii sub supraveghere nu se va mai intampla. Sper ca acest moment sa reprezinte inceputul unei relatii normale: sindicatele si managementul nu trebuie sa fie adversari, ci parteneri onesti care sa lucreze pentru binele companiei pe termen lung. Binele companiei asigura binele angajatilor si invers, la fel”, a adaugat seful de la Transporturi.

Joi seara, Catalin Drula a sustinut ca organigrama societatii Metrorex „pare foarte impanata cu pozitii foarte bine platite fata de piata”, iar consilierii directorului castiga mai mult decat consilierii unui ministru.

„Daca organigrama este aglomerata, mi-e si asa un pic jena de exemplul acesta cu bietele casiere, dar totusi avem automate langa fiecare loc de casiere. Apoi, sistemul de metrou are mecanic si ajutor mecanic, dar asta din motive de siguranta, pentru ca nu avem acel sistem in care daca i se face rau unui mecanic sa opreasca automat, ca la trenuri. Dar acolo se poate face acel sistem, sa investesti in el. Si sunt convins ca sunt alte locuri unde e posibil (sa disponibilizezi angajati, n.r.), cand ne uitam la niste consilieri, la niste profile de psihologi, traducatori si altele. Organigrama pare foarte impanata, cu pozitii foarte bine platite fata de piata, si fata de piata publica si fata de cea privata. Doar un exemplu va spun, consilierii directorului Metrorex castiga dublu fata de cat castiga un consilier de ministru, adica 9.500 de lei in mana”, a declarat Catalin Drula, la Digi 24, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste neregulile gasite de Corpul de Control la Metrorex referitoare la negocierea dintre conducere si sindicat privind cresterea salariilor cu 18%, Drula a precizat ca aceasta negociere a fost facuta cu iresponsabilitate, iar solutiile actuale sunt fie renegocierea contractului de munca in conditiile financiare actuale ale companiei, fie disponibilizarea personalului.

Potrivit ministrului, raportul Corpului de Control va fi publicat luni.

Mai mult despre: ,

Comentarii: