Drula l-a prins pe Grindeanu: „El stia de teapa de la Blue Air dar nu le-a spus romanilor. Oamenii nu-si vor putea lua banii inapoi, se minte in spatiul public”

politica

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, stia despre situatia de la Blue Air, dar i-a lasat pe romani sa-si „ia teapa”, a afirmat miercuri liderul USR, deputatul Catalin Drula.

„Domnul Grindeanu stia ce urmeaza sa se intample, dar nu le-a spus si romanilor ca sa nu-si cumpere bilete si sa ia teapa. Domnul Grindeanu s-a pus aici in Parlament la adapost, in mai, printr-un amendament prin care Blue Air trece acum la AVAS – la acea autoritate care se ocupa de toate epavele comuniste – nu la Ministerul Transporturilor, cum era in Ordonanta de Urgenta prin care i s-a dat imprumut. Deci a mutat mortul din casa preventiv, in luna mai – s-a pus la adapost atunci, stiind ca o sa crape Blue Air, dar pe romani i-a lasat sa-si ia teapa”, a declarat Drula, la Parlament.

Potrivit acestuia, si alti doi ministri trebuie sa mai dea explicatii in cazul Blue Air.

„Trebuie sa dea explicatii si domnul Bode, cel care a dat Ordonanta de Urgenta in toamna lui 2020, prin care s-au dat 300 de milioane de lei cu care statul roman ramane in paguba acum si domnul Burduja, cel care a semnat garantiile pentru acest imprumut. Atentie, trebuia sa semneze domnul Citu, dar si-a luat concediu, intr-o zi de 15 octombrie 2020 – stim cu totii, ‘o perioada aglomerata de concedii’ – a plecat Citu de la MF si domnul Burduja, actualul ministru al digitalizarii, atunci secretar de stat, a semnat Hotararea de Guvern cu garantiile, care sunt o batjocura. Sunt 6 epave de avioane descompletate care daca fac 5% din valoarea imprumutului e bine si undeva un teren undeva in padure la Baneasa care e neconstruibil, e numai padure pe el”, a explicat liderul USR, citat de Agerpres.

Intrebat daca exista un audit pe aceste garantii, Drula a aratat ca exista opinia Eximbank, facuta la momentul emiterii OUG, care spune ca aceste garantii sunt insuficiente.

„Cum se poate da un ajutor, un imprumut de 300 de milioane, care e garantat cu active de probabil maxim 10 milioane? Cred ca ar trebui sa raspunda procuratura la aceasta intrebare. De ce domnul Citu a refuzat sa semneze si si-a luat concediu in aceeasi zi si l-a lasat pe domnul Burduja sa semneze aceste garantii. Probabil stia ceva. Astea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda organele in drept”, a argumentat el.

Deputatul USR a adaugat ca „Sorin Grindeanu ar trebui sa-si dea demisia dupa ce a facut”, iar organele competente trebuie sa se pronunte cum a fost lasata aceasta schema piramidala sa avanseze atat de mult.

„Ministerul Transporturilor, domnul Grindeanu, a dat datoria atat prin ceea ce inseamna functia de ministru al Transporturilor – te ocupi de transporturi, te ocupi de zboruri – dar si prin reprezentantul pe care il ai in Consiliul de Administratie al Blue Air – ca urmare a acestei Ordonante statul are un reprezentant in Consiliul de Administratie si are obligatia de a monitoriza ce se intampla cu Blue Air. Avea obligatia de a nu lasa aceasta teapa sa nu se extinsa la sute de mii de oameni. Sunt sute de mii de oameni care au ramas cu banii dati, sunt mii sau zeci de mii care raman acum agatati pe unde erau plecati sau nu se mai pot duce inapoi, unde au treaba, la munca, si asa mai departe, si mai sunt cei care urmau sa zboare peste doua sau trei luni. Se minte in spatiul public si se spune ca vor lua banii, dar nu mai au ce sa ia de la Blue Air. Blue Air este in faliment, nimeni nu-si va mai vedea banii de acolo, este exact ca la falimentul unei institutii de credit sau financiare”, a mai sustinut Drula.

Liderul USR afirma ca ministrul Mediului, Tanczos Barna, ar fi trebuit sa-l informeze pe premierul Nicolae Ciuca in privinta situatiei Blue Air. „Premierul trebuia sa stie. Inteleg ca premierul nu mai controleaza acest guvern”, a adaugat el.

Drula a sustinut ca, in momentul in care a plecat de la Ministerul Transporturilor, compania Blue Air „era inca intr-o stare rezonabila”, avand discutii pe tema situatiei acesteia cu fostul premier Florin Citu, respectiv despre ce urmeaza sa se intample cu aceasta companie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: