Drula le cere procurorilor sa intervina in scandalul „bani pentru presa”: „Sunt infractiuni. Se dau bani publici pentru ca lui Ciolacu sau Ciuca sa li se perie scamele”

politica

Presedintele USR, Catalin Drula, le cere procurorilor sa intervina in scandalul finantarilor oculte pe care PSD si PNL le asigura televiziunilor de stiri, din bani publici.

Intr-un interviu pentru Europa Libera, Drula a facut apel la „curajul institutiilor statului care ar trebui sa verifice aceste lucruri, pentru ca banii respectivi trebuie sa mearga catre niste destinatii legale, iar contractele trebuie sa fie facute pentru niste servicii efectiv prestate”.

„Nu exista un contract pe care scrie ca iti dau 50.000 de euro sau dau 100.000 de euro si o sa fie o emisiune cu mine laudat si periat de gazda si respectiv cand iti dau eu niste subiecte pe care sa le scrii impotriva USR, lucruri fake, o sa le dai. Nu scrie asta nicaieri. Sa spunem ca asta ar reprezenta un contract si atunci ar fi in zona imoralitatii. Nu, este ilegal. Se platesc bani pentru servicii fictive care nu sunt prestate, catre un SRL care face o consultanta politica.

Ce sa vezi, pe baza faptului ca acolo s-a platit o factura de 100.000 de euro, dintr-odata liderul acelui partid apare si i se canta o oda timp de o ora. Este micul secret pe care il stie toata lumea”, a subliniat Drula.

El a confirmat ca banii dati site-urilor de PSD si PNL ajung de fapt la televiziuni.

„Ajung la televiziuni direct. Au rafinat metoda de carat bani cu geanta de acum 10 ani. Acum sunt bani publici oarecum albiti, nu sunt complet albi, dupa parerea mea, pentru ca e o stimulatie la mijloc, nu se plateste serviciul care se pretinde. Cred ca procurorii, si imi asum asta, sunt oarecum timorati. Probabil nimeni nu vrea sa-si asume un dosar in care ar avea impotriva lui aceste puternice trusturi de presa.

Daca un procuror s-ar uita pe bune in aceste contracte, sa ia la rasfoit ce se intampla la partide, sa intrebe acele SRL-uri ce-au facut de banii acestia… Este extrem de toxic ce se intampla la adresa democratiei. O stie toata lumea, o stiu redactiile, o stiu de la reporteri pana la cei care controleaza editorial, pana la mogulii acestor posturi.

Cred ca justitia e timorata de se atinge de acest subiect, pentru ca e vorba de a te pune cu niste puternice canale de presa si se stie cum pot distruge viata unor oameni.

Vedem si in cazul politicienilor adversi cand se fac campanii de linsaj. Uitati-va la colega mea Clotilde Armand, sunt niste campanii… chiar exista niste amenzi de la CNA, dar, de regula, se inventeaza pur si simplu lucruri, se spun chestiuni care sunt fake”, a exemplificat Drula.

Drula a mai evidentiat ca este boicotat de televiziuni.

„Asta se poate vedea la o monitorizare foarte simpla. Eu sunt liderul opozitiei, uitati-va cate invitatii sunt in zona de audienta mare. Va dau un exemplu, la televiziunea publica, am avut intr-un an de zile, acum ne apropiem de luna octombrie, deci trece a 9-a luna a anului, am avut 3 invitatii. Deci, opozitia, prin liderul sau, a avut 3 invitatii intr-un an de zile.

(…) La Antena 3, eu, ca lider de partid, nu am nicio invitatie in prime-time. La Realitatea, de luni de zile, nu. La B1 TV, am primit o invitatie acum doua saptamani la emisiunea lui Tudor Musat.

La Digi, nu. Digi are o agenda… una dintre cele mai, cum sa zic, vadit partinice. Deci, la Digi, nu suntem invitati. Tot anul, cred, n-am avut nicio invitatie in prime-time la Digi. Cred ca este un post cu o agenda foarte aliniata cu acesti bani, cu acest capital, si care este agenda anti-USR. Nu pot sa-mi inchipui altceva. De ce? Cum ar putea fi legitim, jurnalistic, ca al treilea partid al Romaniei, votat de un milion de oameni, principala forta de opozitie, iar liderul opozitiei sa nu fie intrebat ce are de spus?

Eu nu vreau sa fiu, cum sunt invitati Ciolacu sau Ciuca si li se perie scamele. Sa dea cu mine de pamant, nu-i problema, asta e rolul presei.

(…) De multe ori, Digi24 pare aliniata cu agenda PNL, a unei parti din PNL, pare apropiata cumva de zona asta militarizata, poate sunt interesele de afaceri ale domnului Teszari (n.r. Zoltan Teszari), are afaceri in energie. Este in mod vadit o agenda editoriala directionata.

Ar fi interesant de vorbit cu jurnalisti care au lucrat acolo, care pot sa marturiseasca in legatura cu ingerintele electorale. Informal, din discutii, am mai auzit si eu, dar nu este rolul meu sa fac investigatii si anchete asupra presei”, a subliniat Drula.

Presedintele USR le-a cerit apoi procurorilor sa intervina.

„Apelez la curajul institutiilor statului care ar trebui sa verifice aceste lucruri, pentru ca banii respectivi trebuie sa mearga catre niste destinatii legale, iar contractele trebuie sa fie facute pentru niste servicii efectiv prestate. Daca dumneavoastra imi sugerati un SRL si eu vars acolo 50.000 de euro si intamplator, apoi, toate scamele mele sunt periate si primesc o ora de televiziune la un post de varf, asta nu e ok, ci e o chestiune infractionala”, a indicat Drula.

„Ma intereseaza responsabilitatea pe partea politica. PSD-ul si domnul Ciolacu sunt de o ipocrizie suprema. Spun asa: ‘Cum, bani de la partid? Nu stiu, e pe undeva pe la tehnic. Intrebati la secretariatul general al partidului’. Mai lipseste sa ne trimita la contabilitate.

Nu, e o linie majora de actiune a acestor partide: banii catre presa. Au fost si acele finantari mascate in timpul pandemiei si date dintr-un anumit pix de la centru. Si Guvernul dinainte s-a scaldat in chestia asta si a devenit o debandada a banilor publici investiti pe cai oculte in presa.

Este o axa majora a actiunii politice a PSD si al PNL, se dau acesti bani pentru bunavointa editoriala si pentru ostilitate la adresa adversarilor, ceea ce destabilizeaza democratia din Romania.

Daca vorbim in termeni de calitatea democratiei si daca suntem ingrijorati de ce se intampla in Ungaria lui Viktor Orban, si suntem, asta vad si partenerii nostri internationali, Romania nu este chiar departe.

O presa care poate fi cumparata cu bani sau care majoritar se finanteaza din banii, din pixul unor partide, e o presa care este partial libera. Nu e o presa libera.

Nu pot decat sa remarc ca este un lucru daunator pentru democratie si sa imi exprim empatia pentru toti jurnalistii onesti care sunt constransi sa lucreze in conditiile astea si admiratie pentru cei care chiar reusesc la un moment dat sa faca adevarul sa razbata. Sunt oameni care, cumva, in ciuda presiunilor care se fac asupra lor, reusesc sa prezinte lucurile in mod echilibrat”, a mai aratat liderul USR.

Mai mult despre: ,

Comentarii: