Drula loveste puternic in afacerile PSD-istului Ion Radoi. Metrorex, ultimatum catre firma sindicatului: „Eliberati spatiile comerciale de la metrou”

politica

Noul director al Metrorex, Stefan Paraschiv, anunta ca a transmis o somatie sindicatului condus de Ion Radoi, fost deputat PSD, prin care ii cere sa dezafecteze „in regim de urgenta” spatiile comerciale pe care le administreaza in statiile de metrou.

Spatiile comerciale din statiile de metrou sunt administrate de catre sindicat lui Radoi, care incaseaza 75% din chirii. Contractul dintre Metrorex si sindicatul lui Radoi a expirat insa din 2018.

„Metrorex informeaza ca in urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat ca spatiile comerciale care activeaza in reteaua de metrou pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta”, transmis Metrorex, joi, intr-un comunicat.

„In acest context, tinand seama si de expirarea contractului incheiat cu firma care administreaza spatiile comerciale, a notificarilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat in repetate randuri dezafectarea acestor spatii, dar si ca urmare a Raportului de control intocmit de Metrorex cu privire la luarea masurilor ce se impun in concordanta cu respectarea Normativului pentru proiectarea Constructiilor si Instalatiilor Specifice de Metrou privind prevenirea si stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administreaza spatiile comerciale ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 02.04.2021”, potrivit Metrorex.

„Continuarea activitatii spatiilor comerciale amplasate in calea de evacuare din incinta metroului pericliteaza securitatea persoanelor in caz de urgenta, precum si evacuarea rapida si sigura a acestora. Mai mult, acestea creeaza un mediu nefavorabil pentru publicul calator prin aglomerarea marfurilor in afara spatiului comercial, supraaglomerarea cu marfuri combustibile, bauturi alcoolice si comercializarea produselor de patiserie”, mai noteaza Metrorex.

Compania precizeaza ca nu va ezita sa ia toate masurile ce se impun pentru a reda publicului calator conditii de transport civilizate, in siguranta si in conformitate cu standardele europene.

Citeste si: Drula dezintegreaza mafia PSD de la Metrou. Sindicatul este scos din toate afacerile, inclusiv din cea cu spatiile comerciale din statiile de metrou

In replica la somatia Metrorex, liderul de sindicat Ion Radoi a declarat ca actiunea este una de intimidare si ca solicitarile nu pot fi puse in aplicare intrucat exista un proces pe rol pe tema spatiilor comerciale.

„Este o actiune la intimidare. Noi ne aflam in proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia Comerciala. Pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive nu se poate aplica ceea ce viseaza administratia. Nu au cum sa evacueze. Doar n-o sa dea oamenii afara cu buldozerul. In plus, peste 80% din spatii sunt construite de Sindomet”, a declarat Ion Radoi pentru Club Feroviar.

Firma Sindomet Servcom SRL, detinuta in proportie de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) al carui presedinte este fostul parlasmerntar PSD Ion Radoi, „a avut doua contracte cu Metrorex: unul pentru spatiile comerciale (expirat in 2018) prin care firma incasa 75% si Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Si un contract pentru spatiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet incasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, a  explicat ministrul Transporturilor Catalin Drula in luna februarie.

Potrivit ministrului, firma Sindomet Servcom SRL a avut, in 2019, o cifra de afaceri de 7.981.344 lei si un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.

Ca urmare, Transporturile au demarat un control la Metrorex, iar concluziile raportului Corpului de Control au relevat ca valorificarea spatiilor comerciale de la metrou este o gaura neagra in veniturile Metrorex.

„Desi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupa, in continuare, abuziv aceste spatii si le subinchiriaza catre terti, desi statutul Metrorex interzice subinchirierea lor. Acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune sa urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului sa dispara din spatiile comerciale. Mai mult, toate spatiile comerciale construite dupa 2010 nu au aviz ISU. Unele ingreuneaza accesul la hidranti, altele aglomereaza cai de evacuare in caz de urgenta. Nici macar nu e prima data cand se constata aceste deficiente, dar ele nu au fost remediate”, a spus Drula.

Mai mult despre: ,

Comentarii: