Drula scoate in evidenta tertipurile lui Predoiu: „Sectia Speciala nu se desfiinteaza, este o reinfiintare cu alt nume”

politica

Presedintele interimar al USR, Catalin Drula, a criticat forma actuala a proiectului privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), mentionand ca parlamentarii Uniunii Salvati Romania vor incerca sa aduca amendamente.

„Vom incerca sa corectam acest proiect. Daca vorbim despre o reinfiintare, evident nu il vom vota”, a precizat el pentru RFI, citat de Agerpres.

Drula a adaugat ca proiectul elaborat de Guvern nu implica o desfiintare a SIIJ in „sensul ei propriu”, ci o „reinfiintare” sub un alt nume.

„Noi am spus intotdeauna, si cand eram in coalitie, ca aceasta desfiintare trebuie sa se faca in sensul ei propriu, adica sa nu mai avem aceasta forma de intimidare a magistratilor. In aceasta forma nu este o desfiintare, este o reinfiintare cu alt nume, ceea noi stim ca si in fosta coalitie din care am facut parte a fost intentia. Clasa politica acum la putere – PSD, PNL, UDMR – a oscilat intre a nu face nimic sau a ne face ca facem, adica a desfiintat un acronim, dar a-l reinfiinta cu acelasi scop si sa functioneze in acelasi fel”, a spus liderul USR.

El a reamintit ca fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a sustinut ca dosarele sa ajunga la parchetele de a caror competenta sunt eventualele infractiuni.

„Stelian Ion, ca ministru, a propus adevarata desfiintare, adica aceste dosare sa mearga, dupa competenta lor, la parchetele de a caror competenta sunt eventualele infractiuni si aceasta solutie nu s-a dorit, pentru ca in vechea clasa politica este o ura pe DNA, pe Parchetul special anticoruptie”, a spus el.

Guvernul a aprobat luni proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), competentele urmand a fi preluate de catre Parchetele obisnuite.

„Cateva dintre principalele reglementari: competentele SIIJ vor fi preluate de catre Parchetele obisnuite, aceste cauze urmand a fi instrumentate de procurori anume desemnati. Cauzele aflate in curs de solutionare la nivelul acestei Sectii se vor transmite pe cale administrativa, in termen de 60 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetelor competente, care vor continua solutionarea acestora, urmand ca cele solutionate, aflate in arhiva Sectiei, sa se transmita in termen de 180 de zile lucratoare de la data de intrare in vigoare a legii”, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: