Ce a vazut Drula ca ministru: o intreaga mafie de partid „mufata la resurse”. Sabotarea autostrazilor: „Primarii intarzie avize, pun diverse piedici, trimit controale, pentru ca nu se cumpara de unde trebuie”

politica

Catalin Drula, fostul ministru al Transporturilor, a declarat, duminica, la Digi24, ca a facut o „treaba normala” in momentul care a refuzat solicitarile unor lideri PNL de a salva functiile unor directori corupti.

„N-as vrea sa intru in detalii pentru ca dosarul e pe rol. Dar astfel de dialoguri… M-a surprins si am ramas socat de cate discutii am avut, mai ales cu cei din PNL, si erau despre oameni. Foarte putine discutii erau despre politici publice, despre proiecte. Intreaga zumzaiala politica se invarte in jurul unor oameni, cine e director la un spital din subordinea ministerului, cine este director la o instituie din asta, am descoperit in presa ca au fost cumparate, in 2020, patru vapoare cu 100 de milioane de lei in loc de 50 milioane, 50 de milioane de intelege ca este parandaratul, o suma enorma.

In zona de balastiere, acele materiale care se folosesc in corpul de umplutura al autostrazilor. O intreaga retea politica, clientelara in jur, care prin primarii pe care ii are de exemplu la Autostrada 0 Sud, in zona de sud a Bucurestiului, primarii PNL in acest caz, intarzie avize, pun diverse piedici, trimit controale, pentru ca nu se cumpara de unde trebuie.

In zona de autostrazi si de materiale de constructii exista monopuluri conectate la partid. (…) Coruptia este in fata noastra, in toata aceasta zona de clientela de partid mufata la resurse.

La ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier) am gasit un om OK, care a fost schimbat ieri, care a facut controale pe bune. Din 1000 de camioane cantarite, 600 aveau depasiri grave. Ce s-a intamplat este – si am semnalul asta de la cei care folosesc serviciile transportatorilor, constructori de autostrazi samd – s-a normalizat piata, adica a trebuit sa platesti doua transporturi in loc de unu, s-a platit pretul real. Omul asta a fost inlaturat din functie. Se stie ca sunt vanate aceste pozitii – sefii acestor institutii, ca vorbim de ISCTR, la nivel de judet, la nivel de regiune, sunt vanate de politicieni pentru ca politicieni au firme de transport si asa mai departe”, a declarat Catalin Drula.

„DNA mi-a cerut foarte multe documente, si la Metrou, si la altele la care au venit. Noi am avut o echipa care a fost dedicata pentru a le da datele corect.  Cred ca e nevoie de Ministerul Public pentru a pune ordine in aceste lucruri, dar cred ca nu fucntioneaza doar pe baza de procurori. Aici au dreptate vechii politicieni, nu poti conduce o tara cu procurorii. Trebuie sa vina si de la ei, de la politicieni, si aici va vorbeam despre varful statului roman. Trebuie sa vina si de sus in jos un semnal. Eu am observat ca in aceste sisteme, oamenii reactioneaza foarte bine la semnale. Daca semnalul dat de sus este ‘Gata cu sperturile’,  ‘Gata cu combinatiile, hai sa facem pe bune’, lucrurile merg mult mai bine. Daca semnalul este ‘Este ca inainte’, lucrurile intra in ce am vazut in toti acesti ani”, a mai spus Drula.

Drula a mentionat ca se simte jenat de porecla „Drula”, intrucat a facut o „treaba normala”.

„Ma jeneaza putin ‘Drulau’ pentru ca e dezumanizanta, prefer sa cred ca sunt om. Ma deranjeaza ca am ajuns sa eroizam ca iti faci treaba. Daca esti fricos sau n-ai curaj, stai deoparte. Daca nu esti cinstit sau nu te pricepi, nu te baga”, a subliniat Drula.

Interceptari DNA in dosarul de coruptie al directorului Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, arata presiunile care s-au pus pe ministrul Transporturilor, Catalin Drula, din partea unor lideri PNL pentru a-l pastra pe Manole in functie. O parte dintre interceptari au fost realizate chiar in biroul lui Catalin Drula.

Senatorul PNL George Stanga si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), au fost inregistrati de procurorii DNA chiar in biroul ministrului Transporturilor in timp ce ii cereau lui Catalin Drula, sa ii pastreze in functie pe sefii Asociatiei Romane de Salvare a Vietilor Omenesti pe Mare si Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, dupa cum rezulta din propunerea de arestare preventiva transmisa de procurorii DNA Tribunalului Constanta, consultata de Info Sud-Est.

Senatorul Stanga: ”As vrea sa te rog frumos sa imi prelungesti mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amandoua si la AFDJ si la APDM si principalul lucru, ti-o spun din tot sufletul, pentru mine este rationamentul politic, ca eu am alegeri interne in partid si nu mi-ar conveni sa…, adica nu zic ca as pierde alegerile la Galati, dar nici un as avea o situatie foarte confortabila daca mi-as pierde oamenii de acolo”.

Cateva zile mai tarziu senatorul Stanga revine insistent:

Stanga George-Catalin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajuta-ma cu asta 4 luni. Tine-mi-i patru luni si dupa aia iti promit ca nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Drula Catalin: Te referi la APDM si la AFDJ?

Stanga George-Catalin: Da.

Drula Catalin: Pai…., ti-am spus ca solutia pentru mine este sa le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este doua luni prelungirea…

O alta stenograma surprinde o intalnire in biroul lui Ion Macovei, administratorul uneia dintre firmele de apartament care intermediau tranzactiile cu nave, la care participa un fost general al Serviciului de Informatii Externe, Dumitru Ciobanu, caruia Macovei i-a cerut sa gaseasca o cale prin care sa-l convinga pe ministrul Catalin Drula sa favorizeze o companie turceasca in cadrul unei licitatii.

Macovei ii spune fostului general SIE ca intampina probleme la Drula si ca ”este o problema cu acest om care e un caine” si pentru care trebuie ”gasita o solutie”: ”(…) dar este totusi o problema cu acest om, care nu pot sa spun ca-i om, e un caine, acest Drula, si trebuie sa gasim o solutie pentru el”.

In stenograme apar mai multe referiri ale personajelor din firme si din apropierea liberalilor, vorbindu-se despre faptul ca Drula e de ”neinduplecat”, ca ”nu se intelege cu nimeni” si ca ”i se canta prohodul”.

Citeste si: „Cainele” Drula, reactie la interceptarile DNA: „Le-am spus intotdeauna politicienilor: profesionalismul, competenta si integritatea sunt principii nenegociabile”

Din convorbirile purtate de Ion Macovei mai reiese ca era ajutat, in activitatile desfasurate cu seful ARVSOM si al firmei care a cumparat cele 4 nave, de alte persoane din cadrul Ministerului Transporturilor, una dintre acestea fiind Madalin Matica, consilier al secretarului de stat Ionel Scriosteanu.

Intr-o discutie cu afaceristul Macovei, Matica propune o strategie de decredibilizare a lui Catalin Drula, prin lansarea unor zvonuri despre viitorii ministri ai Transporturilor. Macovei ii spune ca nu e o idee buna, pentru ca ”Drula e nebun”.

In alte convorbiri, interceptate intre Ion Macovei si Daniel Manole, seful ARSVOM, reiese ca se pregatea achizitia a altor doua sau trei nave, dupa acelasi tipar cu cel cercetat de procurorii DNA Constanta.

In discutii, Macovei se plange la Manole ca membrii USR sunt ”nenorociti” si ca cine i-a pus in Guvern ”sunt nebuni” pentru ca ”mai bine lucrezi cu PSD-istii”, apoi se vorbeste despre o viitoare ”sustinere din umbra” a tranzactiilor din ministerul Transporturilor.

Citeste stenogramele integral pe Info Sud Est.

Directorul Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita, a informat, miercuri, DNA.

Procurorii DNA Constanta au descins, marti dimineata, la Ministerul Transporturilor si in alte 20 de locatii din Ilfov, Bucuresti si Constanta pentru a face perchezitii in acest dosar.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29 iunie 2021, a inculpatilor:

MANOLE DANIEL, director al Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– constituire a unui grup infractional organizat,
– abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mita.

Trei persoane fizice, administratori ai unor societati comerciale, in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, cumparare de influenta si spalare a banilor.

In cauza, a mai fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si fata de un alt om de afaceri pentru savarsirea unor infractiuni similare.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, in calitatea mentionata mai sus, impreuna cu ceilalti inculpati ar fi constituit un grup infractional care ar fi avut ca scop achizitia, cu fraudarea legislatie primare in materie, de catre institutia pe care o conducea primul inculpat a unui numar de patru nave (trei de salvare si una de depoluare) in valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fara TVA).

Din cercetarile efectuate pana in prezent, a rezultat ca in cele patru contracte incheiate sunt prevazute clauze defavorabile achizitorului, in sensul ca A.R.S.V.O.M. este obligata sa plateasca pentru cele patru nave mai mult de jumatate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind platiti la receptia finala.

De mentionat este faptul ca, societatea castigatoare a licitatiei doar „ar fi mimat” constructia acelor nave, in realitate acestea fiind achizitionate la jumatate de pret de la o societate comerciala din Estonia.

Pentru contributia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele platite de A.R.S.V.O.M. catre societatea care a livrat navele.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel si doi dintre oamenii de afaceri urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a masurii arestului la domiciliu.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Directiei Generale Anticoruptie si de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, Directiei de Operatiuni Speciale si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: