„Drumul spre recuperare al lui Salman Rushdie a inceput, dar va fi lung”. Zece lovituri de cutit a primit scriitorul

externe

Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator si poate vorbi dupa ce a suferit rani prin injunghiere la gat, stomac, ochi, piept si coapsa in atacul din New York, anunta The Guardian.

„Drumul spre recuperare” al lui Salman Rushdie „a inceput”, dar „va fi lung” dupa ce a fost injunghiat in vestul New York-ului la sfarsitul saptamanii trecute, a declarat agentul romancierului.

„Ranile sunt grave”, a declarat duminica agentul, Andrew Wylie, intr-un e-mail pentru The Guardian, facand aluzie la ranile prin injunghiere pe care autorul le-a suferit la gat, stomac, ochi, piept si coapsa cu doua zile mai devreme. „Dar starea lui se indreapta in directia buna”.

Romancierul britanic de origine indiana era inca duminica spitalizat in stare critica, dar fusese deconectat de la un ventilator, ceea ce i-a permis sa vorbeasca si sa demonstreze ca „obisnuitul sau simt al umorului plin de viata si sfidator ramane intact”, a declarat fiul sau, Zafar, intr-o declaratie separata.

Cu toate acestea, Zafar Rushdie a adaugat ca ranile tatalui sau „ii schimba viata”.

Anterior, sambata, Hadi Matar, barbatul suspectat de atacul de vineri de la un festival literar din nordul statului New York, a pledat nevinovat la acuzatiile de tentativa de omor si agresiune, in cadrul unei scurte infatisari in instanta, unde i s-a refuzat eliberarea pe cautiune.

Joe Biden, presedintele SUA, l-a laudat pe Rushdie pentru „refuzul sau de a fi intimidat sau redus la tacere” si a declarat ca autorul a reprezentat idealurile esentiale ale adevarului, curajului si rezistentei. „Acestea sunt elementele de baza ale oricarei societati libere si deschise. Iar astazi, ne reafirmam angajamentul fata de aceste valori profund americane, in solidaritate cu Rushdie si cu toti cei care apara libertatea de exprimare”, a declarat presedintele intr-o declaratie. De asemenea, Biden a declarat ca a fost „socat si intristat sa afle despre atacul ticalos”.

Seful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat „ferm” atacul. „Respingerea internationala a unor astfel de actiuni criminale, care incalca drepturile si libertatile fundamentale, este singura cale spre o lume mai buna si mai pasnica”, a transmis Borrell pe Twitter.

Rushdie a trait ascuns si sub protectia politiei timp de ani de zile, dupa ce Ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis o fatwa in 1989 prin care cerea moartea sa ca pedeapsa pentru cartea „Versetele satanice”. Multi musulmani au interpretat cartea autorului ca fiind blasfemiatoare, deoarece includea un personaj pe care il considerau insultator pentru profetul Mahomed.

Sambata, procurorul districtual Jason Schmidt a sustinut ca atacatorul lui Rushdie a luat masuri pentru a se pune intentionat in pozitia de a-i face rau lui Rushdie, obtinand un permis de intrare in avans la evenimentul la care vorbea autorul si sosind cu o zi mai devreme, purtand o legitimatie falsa. „Acesta a fost un atac tintit, neprovocat si planificat in prealabil asupra domnului Rushdie”, a sustinut Schmidt.

Aparatorul din oficiu Nathaniel Barone s-a plans ca autoritatilor le-a luat prea mult timp pentru a-l aduce pe Matar in fata unui judecator, in timp ce l-au lasat „legat de o banca la cazarma politiei de stat”. „El are acel drept constitutional de prezumtie de nevinovatie”, a spus Barone.

Rushdie avea 10 rani de cutit: trei lovituri de cutit in partea dreapta din fata a gatului, alte patru in stomac, cate una la ochiul drept si la piept si o taietura la coapsa dreapta. El a iesit cu ficatul afectat si cu nervii sectionati la un brat si la un ochi, a declarat Wylie vineri seara. Era probabil sa isi piarda ochiul ranit.

Motivul atacului pare sa fie neclar. Suspectul s-a nascut la un deceniu dupa ce a fost publicat „Versetele satanice”.

Barone, avocatul din oficiu, a declarat dupa audierea de sambata ca Matar, din Fairview, New Jersey, a comunicat deschis cu el si ca isi va petrece urmatoarele saptamani incercand sa afle mai multe despre clientul sau, inclusiv daca are probleme psihologice sau de dependenta.

Matar s-a nascut in Statele Unite din parinti care au emigrat din Yaroun, in sudul Libanului, a declarat primarul satului, Ali Tehfe, pentru Associated Press.

Steaguri ale grupului militant siit sustinut de Iran, Hezbollah, sunt vizibile in tot satul, alaturi de portretele liderului Hassan Nasrallah, sefului Iranului Ali Khamenei, Khomeini si generalul iranian ucis Qassem Soleimani.

Jurnalistii care au vizitat Yaroun sambata au fost rugati sa plece. Purtatorii de cuvant ai Hezbollah nu au raspuns la solicitarile de comentarii.

Guvernul teocratic al Iranului si presa sa de stat nu au atribuit niciun motiv pentru atac. La Teheran, unii iranieni au laudat atacul asupra unui autor care, in opinia lor, a patat credinta islamica, in timp ce altii s-au temut ca acesta va izola si mai mult tara lor.

Stirile despre injunghiere au dus la un interes reinnoit pentru „Versetele satanice”, care a ajuns in fruntea listelor de bestselleruri dupa ce fatwa a fost emisa in 1989. Incepand de sambata dupa-amiaza, romanul se afla pe locul 13 pe Amazon.com.

Mai mult despre:

Comentarii: