Dubla executie publica in Afganistan. Doi barbati presupus vinovati de injunghiere, ucisi de rudele victimelor

externe

Talibanii aflati la guvernare in Afganistan au efectuat o dubla executie publica joi pe un stadion din sud-estul tarii, unde rudele victimelor au impuscat doi barbati condamnati in timp ce mii de oameni priveau, potrivit AP.

Curtea Suprema a talibanilor a hotarat ca cei doi barbati sunt responsabili pentru moartea prin injunghiere a doua victime in atacuri separate, potrivit unui comunicat al instantei. I-a identificat pe cei doi, desi nu era clar cine a comis faptele, cei doi barbati condamnati sau altii.

Potrivit comunicatului, trei instante inferioare si liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, au ordonat executiile ca pedeapsa pentru presupusele lor crime.

Joi, oamenii s-au inghesuit in fata stadionului din zona Ali Lala din orasul Ghazni, catarandu-se pe garduri. Teologii au rugat rudele victimelor sa-i ierte pe condamnati, dar acestea au refuzat.

Un purtator de cuvant al politiei Ghazni, a declarat ca rudele victimelor i-au executat pe cei doi barbati. Nu a spus ce tip de arme au folosit.

Executiile au inceput cu putin inainte de ora 13.00. Au fost trase 15 gloante, opt spre unul dintre barbati si sapte catre celalalt. Purtatorul de cuvant al Curtii Supreme, Abdul Rahim Rashid, a declarat ca barbatii au fost impuscati din spate. Ambulante le-au luat apoi cadavrele.

Au fost a treia si a patra executie publica de cand talibanii au preluat puterea in 2021, pe fondul retragerii haotice a fortelor SUA si NATO din Afganistan.

Organizatia Natiunilor Unite a criticat ferm talibanii pentru ca au efectuat executii publice, biciuiri si lapidari de la preluarea puterii si le-a cerut conducatorilor tarii sa opreasca astfel de practici.

Joi, ONU a declarat ca se opune ferm pedepsei cu moartea, declarand ca este in contradictie cu dreptul fundamental la viata. Misiunea sa din

Afganistan a cerut autoritatilor talibane sa instituie un moratoriu imediat asupra pedepsei cu moartea, ca un pas catre abolirea acesteia.

In timpul guvernarii anterioare a Afganistanului, la sfarsitul anilor 1990, talibanii au efectuat in mod regulat executii publice, biciuiri si lapidari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: