Dublu limbaj al Chinei, cum apara acum Rusia: „Sa ne opunem construirii securitatii nationale pe baza insecuritatii in alte tari”

externe

Presedintele chinez Xi Jinping a reiterat opozitia Chinei fata de sanctiunile unilaterale joi intr-un discurs, fara a mentiona direct actiunile punitive ale Occidentului impotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, noteaza Reuters, citata de Agerpres.

China a criticat in mod repetat sanctiunile occidentale, inclusiv cele impotriva Rusiei, dar a avut grija sa nu acorde asistenta Moscovei ce ar putea conduce la sanctiuni impuse Beijingului.

Intr-un discurs video la conferinta anuala a Forumului Boao pentru Asia (BFA) pe Insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat ca „decuplarea” economica si tacticile de presiune precum intreruperea lanturilor de aprovizionare nu ar putea functiona.

„China ar dori sa propuna o initiativa de securitate globala” care sa sustina „principiul indivizibilitatii securitatii”, a spus Xi.

„Ar trebui sa mentinem principiul indivizibilitatii securitatii, sa construim o arhitectura de securitate echilibrata, eficienta si durabila si sa ne opunem construirii securitatii nationale pe baza insecuritatii in alte tari”, a adaugat el.

Insa chiar Rusia si-a argumentat atacul asupora Ucrainei prin faptul ca securitatea ei este in pericol, invocand dorinta Ucrainei de a adera la NATO.

Rusia insista ca guvernele occidentale sa respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securitatii indivizibile” potrivit caruia nicio tara nu-si poate consolida propria securitate in detrimentul altora.

China si Rusia s-au apropiat din ce in ce mai mult, iar China a refuzat sa condamne invadarea Ucrainei de catre Rusia, pe care Moscova o numeste „operatiune speciala”. China a dat vina pentru criza din Ucraina pe expansiunea NATO spre Est.

Xi a spus ca sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanturile de aprovizionare globala, dar a adaugat ca economia Chinei este rezistenta si ca tendinta ei pe termen lung nu s-a schimbat.

Economia Chinei trece printr-o perioada turbulenta din cauza impactului eforturilor sale agresive de a stopa raspandirea COVID-19, in special in hub-ul economic Shanghai. Xi nu a mentionat criza COVID in China, in timpul discursului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: