Duma de Stat a Rusiei a votat pentru recunoasterea independentei republicilor separatiste din estul Ucrainei. Legea merge la Putin pentru promulgare

externe

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioara a parlamentului, a dat marti unda verde unui proiect de lege privind recunoasterea autoproclamatelor republici Luhansk si Donetk din regiunea separatista Donbass din estul Ucrainei, anunta agentia Xinhua.

Proiectul de lege va fi trimis imediat presedintelui rus Vladimir Putin pentru aprobarea sa finala. Duma de Stat este controlata de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita.

Motiunea, propusa initial de opozitia parlamentara comunista, a atras sprijin din partea celor cinci partide din Duma, inclusiv din partea presedintelui acesteia, Viaceslav Volodin. „Luptele continua, oamenii mor. Trebuie sa gasim o solutie”, a scris Volodin pe aplicatia de mesagerie Telegram in perioada premergatoare votului, anunta Moscow Times.

Dar, desi adoptarea proiectului de lege este o lovitura de ciocan pentru Acordurile de la Minsk, expertii avertizeaza ca aprobarea Dumei nu inseamna sustinerea Kremlinului si nici nu inseamna ca proiectul de lege va merge mai departe.

„In forma actuala, rezolutia Dumei este in primul rand una propagandistica. Acordurile de la Minsk sunt mult mai bune pentru Rusia decat pentru Ucraina, dar este util pentru Moscova sa arate Kievului ca ar putea renunta la ele, daca este nevoie”, a declarat Konstantin Skorkin, expert in Donbas al think tank-ului Carnegie Moscow Center.

Conform acordurilor de la Minsk, republicile populare din Donbas trebuie sa revina sub control ucrainean cu o autonomie extinsa, ca parte a unei eventuale reglementari politice.

Rusia a sperat ca un Donbas autonom in cadrul Ucrainei ar impiedica Kievul sa se indrepte decisiv spre Occident, consolidand in acelasi timp fortele pro-ruse din politica ucraineana.

Cu toate acestea, nici Ucraina, nici Rusia nu si-au pus in aplicare obligatiile asumate la Minsk, iar negocierile privind acordurile au intrat in impas.

„Recunoasterea Republicilor Populare Donetk si Luhansk inseamna plecarea noastra de la acordurile de la Minsk si distrugerea pozitiei noastre cu privire la rezolvarea acestui conflict. In acest sens, [recunoasterea] nu va fi in beneficiul Rusiei sau al republicilor”, a declarat marti Konstantin Zatulin, un deputat al Rusiei Unite care este vicepresedinte al unei comisii din Duma privind relatiile cu tarile din fosta Uniune Sovietica, la postul de radio liberal Moscow Echo.

Un sondaj din aprilie 2021 realizat de Centrul independent Levada a aratat un sprijin majoritar in randul rusilor pentru ca Donbasul sa devina oficial independent sau sa fie anexat de Rusia.

In ultimele luni, soarta Donbasului a ajuns in prim-planul politicii rusesti. In decembrie, Putin a vorbit despre situatia „dificila” in care se afla populatia rusofona din regiune, acuzand autoritatile de la Kiev de „genocid”.

Luna trecuta, Andrei Tuchak, liderul partidului Rusia Unita, s-a pronuntat in favoarea expedierii de arme catre autoritatile separatiste din Donetk si Luhansk.

Desi majoritatea populatiei din Donbas traieste in zonele controlate de republicile nerecunoscute, aproximativ doua treimi din teritoriul regiunilor Luhansk si Donetk raman sub controlul efectiv al Kievului.

Recunoasterea diplomatica de catre Moscova ar implica recunoasterea granitelor revendicate oficial de republicile populare, inclusiv a zonelor controlate de Ucraina.

Avand in vedere ca cea mai mare parte a populatiei din Donbas are pasapoarte rusesti, obtinute in cadrul unui program de naturalizare rapida introdus de Moscova in 2019, recunoasterea ar putea oferi Rusiei un pretext pentru a interveni mai deschis in Donbas pentru a-si proteja proprii cetateni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: