Dumitru Prunariu, interzis la banii publici dupa ce a fost prins in conflict de interese. Fostul cosmonaut anunta ca a depus o contestatie „bine argumentata” catre CNECSDTI

news

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) din subordinea Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, l-a sanctionat, in august 2023, pentru conflict de interese, pe Dumitru Dorin Prunariu (71 de ani). Potrivit G4Media.ro „decizia a venit in urma unei sesizari pe care Consiliul a primit-o din partea Serviciului Corp Control si Strategie Anticoruptie din cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii care a descoperit ca Prunariu fusese atat director al unei agentii care finanta proiecte de cercetare din fonduri publice, cat si cea de presedinte al unei asociatii care ar fi beneficiat de astfel de fonduri. Prunariu este singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic.”

Contactat de G4Media.ro, Dumitru Prunariu a transmis ca la mijloc este vorba de „o situatie abuziva si neconforma cu realitatea” si ca a depus contestatie impotriva deciziei prin intermediul unei case de avocatura.

Pe 31 august 2023, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) a decis ca, in 2013 si 2016, Dumitru Prunariu s-a aflat in conflict de interese in calitatea sa de director al unui program de finantare proiecte din cadrul Agentiei Spatiale Romane (ROSA), institutie subordonata Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID).

Director in cadrul Agentiei Spatiale Romane (ROSA) dar si presedinte al ROMSPACE, beneficiara de fonduri de la ROSA

Astfel, Dumitru Prunariu ar fi „(…) ocupat in acelasi timp functia de Director „SP2 Infrastructura” al Agentiei Spatiale Romane (ROSA) (…) si functia de presedinte al ROMSPACE – Asociatia Romana pentru Tehnologie si Industrie Spatiala (…), persoana juridica care a beneficiat de fonduri de finantare a cercetarii din partea ROSA.

Chiar daca domnul Prunariu a ocupat functia de director „SP2 Infrastructura” doar in perioada mai 2012-noiembrie 2013, avand aceasta pozitie a beneficiat de informatii importante cum ar fi, de exemplu, organizarea si evaluarea proiectelor-oferta, potrivit CNECSDTI.

Pana la data de 27.11.2013, domnul Prunariu era in componenta echipei de conducere a Programului STAR al ROSA, iar Asociatia Romana pentru Tehnologie si Industrie Spatiala ROMSPACE a participat la Programul STAR al ROSA la C2-2013 si C3-2016”, se arata in concluziile deciziei CNECSDTI, din august 2023, adoptate  cu 15 voturi „pentru”.

Interzis la fonduri publice si la functii superioare, pentru trei ani

Drept urmare, lui Prunariu i s-a interzis, pentru o perioada de trei ani, accesul la finantare din fonduri publice destinate cercetarii-dezvoltarii si i s-a suspendat, pentru aceeasi perioada, dreptul de a se inscrie la un concurs de ocupare a unei functii superioare ori a uneia de conducere, indrumare, control sau ca membru in comisii de concurs.

Alaturi de Dumitru Prunariu, prin aceeasi decizie a CNECSDTI a fost sanctionat si un fost coleg al sau din conducerea ROSA, Marius Ioan Piso. Pe langa conflict de interese, acesta a mai fost acuzat ca a incalcat obligatia legala de a desemna o Comisie de Etica la nivelul institutiei. Prin urmare, Piso are interdictie timp de cinci ani de a accesa fonduri publice pentru cercetare si de a participa la concursuri.

Dumitru Prunariu: „o situatie abuziva si neconforma cu realitatea”

Intr-o reactie pentru G4Media.ro trimisa pe e-mail si insotita de documente doveditoare, Dumitru Prunariu a afirmat ca este „o situatie abuziva si neconforma cu realitatea datorata concluziilor tendentioase ale unui corp de control al MCID si al Consiliului de Etica din august 2023” adaugand ca ”nu am fost contactat si consultat niciodata de reprezentantii Corpului de Control cu privire la „constatarile” acestuia referitoare la mine. Nici decizia nu mi-a fost comunicata, asa cum prevad reglementarile legale.”

Astfel, referitor la acuzatia de conflict de interese, Prunariu a declarat: „Se afirma ca sunt asociat in asociatia ROMSPACE, nefiind in fapt niciodata asociat (vezi extrasul atasat din Registrul asociatiilor).

Se afirma chiar ca am fondat ROMSPACE (pag. 9 din decizie). In ROMSPACE am devenit doar angajat din 2013, conform CIM atasat, an in care am si iesit din orice pozitie in programul STAR, desfasurat in perioada 2012-2019, iar inainte de a avea vreun raport de munca cu ROMSPACE am iesit si din Consiliul Stiintific al ROSA (totul poate fi documentat).

Numai din aceste prime neadevaruri dovedite simplu, prin documente accesibile public, se constata caracterul tendentios al actiunilor corpului de control al MCID, trimis la ROSA cu dedicatie, si al consiliului de etica.”

In plus, Prunariu afirma ca „Pentru a exista un conflict de interese, obligatoriu trebuie sa existe o decizie luata de favorizare a unui proiect. In programul STAR, ca director al subprogramului infrastructura pentru perioada 2012-nov. 2013, nu am fost in situatia de a lua vreo decizie!

Evaluarea a fost facuta de experti evaluatori romani si straini care si-au declarat impartialitatea iar lista finala de punctaje a mers la ministrul cercetarii pentru aprobare. Ulterior s-au incheiat contractele in ordinea punctajelor pana s-a ajuns la limita bugetului aprobat pentru competitie.”

„S-a urmarit inlaturarea celor mai competente persoane din domeniul spatial”

Recunoscand ca decizia Consiliului contine „sanctiuni serioase, cu consecinte, care ne afecteaza si profesional si ca imagine publica (si pe Marius Piso n.r.), Dumitru Prunariu a mai transmis ca „s-a urmarit inlaturarea celor mai competente persoane din domeniul spatial si preluarea acestei activitati de un grup care are doar interese particulare. Interesul Romaniei si relatiile ei internationale si interne sunt puternic afectate.”

El a anuntat ca a depus, printr-o casa de avocatura, „o contestatie bine argumentata catre acest Consiliu de etica, in care combat cu argumente si documente afirmatiile si concluziile lor, care au un caracter eronat, prejudiciator, tendentios, cu grava confuzie generata de nestiinta, neglijenta sau rea-credinta, contrar realitatii si probelor/documentelor la care au avut acces.”

Buget de peste 400 de milioane de lei, dar si cheltuieli sesizate de Curtea de Conturi

Decizia CNECSDTI de sanctionare a lui Prunariu si Piso a fost luata in urma unei sesizari primite, in iunie acelasi an, din partea Serviciului Corp Control si Strategie Anticoruptie al Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii care a facut verificari la ROSA legat de modul de implementare al unui program numit STAR prin care, intre 2012 si 2019, au fost finantate proiecte de cercetare in domeniul tehnologiei spatiale.

Bugetul alocat a fost de peste 400 de milioane de lei, scopul fiind construirea unor sateliti de mici dimensiuni, a unor centre spatiale de cercetare, achizitia de echipamente si formarea de specialisti pentru institute si universitati.

In paralel cu verificarile Ministerului, la ROSA a venit si Corpul de Control al Prim-Ministrului, care, la randul sau, a descoperit mai multe nereguli in activitatea din trecut a institutiei, rezultatele fiind anuntate public in iunie 2023.

Anterior, la ROSA au fost si inspectorii Curtii de Conturi, in final acestia descoperind cheltuieli nejustificate in mai multe proiecte atribuite unor institute si organizatii, lucru care a dus, in 2022, la demiterea lui Piso de la conducerea Agentiei. Piso a contestat legalitatea demiterii la instanta, procesul fiind pe rol.

La inceputul anului trecut, ProTV dezvaluia faptul ca, in raportul Curtii de Conturi, era incrimnat si unul dintre proiectele Asociatiei Romane pentru Tehnologie si Industrie Spatiala ROMSPACE, finantat de ROSA. Asociatia primise 3 milioane de lei pentru amenajarea unui Centrul National pentru Strategii Spatiale care, insa, „nu era de gasit”, scrie G4Media.ro.

Dumitru Prunariu, primul si singurul cosmonaut roman, din 1981 si pana azi

Conform Academiei Romane, al carui membru de onoare este din 2011, Dumitru Prunariu „este primul cosmonaut roman care a realizat, in luna mai a anului 1981, un zbor spatial de 8 zile la bordul navei spatiale Soyuz-40 si al statiei spatiale Saliut-6, devenind al 103-lea om in spatiul cosmic. In cadrul misiunii cosmice a efectuat numeroase experimente stiintifice.”

General-locotenent in retragere al Fortelor Aeriene Romane, el a ocupat sau ocupa mai multe functii in asociatii sau organizatii destinate cercetarii spatiale. In 2017, un asteroid a primit numele sau – „10707 Prunariu“.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: