Dumitru Prunariu anunta ca SUA vor avea curand o baza permanenta pe Luna. Cand va ajunge China sa trimita oameni pe Luna

news

Astronautul roman Dumitru Prunariu a prezentat, intr-un interviu pentru Digi24, care sunt perspectivele ca omul sa ajunga din nou pe Luna. Cei mai avansati sunt americanii, care investesc si cel mai mult, dar din urma vin tare si chinezii.

„Programul spatial rusesc, acum, nu vizeaza in mod direct Luna, desi seful Roscosmos anunta ca si ei abordeaza un program lunar. Programul vizeaza mai mult aplicatii directe, plus aplicatii militare care sunt necesare, spun ei, pentru siguranta nationala. Se investeste ceva mai putin in programul civil. Bugetul total rusesc este mult mai mic decat bugetul american acum. Daca americanii, in programul civil al NASA investesc anual cam 18 miliarde de dolari, rusii, chinezii, europenii per total investesc in jur de 5 miliarde. Sa nu uitam ca mai sunt si alte natiuni care investesc destul de mult in programe spatiale: India, Japonia. India si-a propus si ea sa trimita sonde pe Luna, chiar sa trimita oameni in spatiul cosmic intr-un viitor previzibil, pentru a concura intr-un fel China. Dar China este natiunea care este cel mai interesanta din acest punct de vedere, are un program sistematic de explorare a Lunii”, a aratat Dumitru Prunariu la Digi24.

„Pentru inceput, China a trimis sonde care s-au rotit in jurul Lunii, au investigat Luna de la distanta, apoi sonde care au coborat lin pe suprafata Lunii, au transmis imagini, au depus niste masinute micute, rovere, care transmit imagini de inalta rezolutie. Apoi, au cartografiat in 3D intreaga suprafata a Lunii, la o rezolutie foarte buna, pentru a detemina locurile viitoarelor aselenizari. Si in 2020 vor trimite niste sonde care vor aduce pe Pamant sol lunar. Nu este de mirare ca prin 2030 un chinez sa ajunga pe suprafata Lunii”, a mentionat Dumitru Prunariu.

„Dar pana atunci, americanii vor avea deja in constructie o baza in Polul Sud al Lunii, o zona foarte interesanta, o baza deja permanenta. Aceasta baza, care se dezvolta in cadrul noului program, Artemis, va avea echipaje care vor lucra permanent acolo, care se vor schimba din cand in cand, la anumite perioade de timp care vor fi decise, si drumul spre Pamant si dinspre Pamant spre Luna se va realiza prin intermediul unei statii orbitale circumlunare, o statie care se numeste Gateway, care este in constructie si care va fi montata, asamblata, pe orbita circumlunara. Oricum, programul viitor de explorare a Lunii este extrem de interesant, intens si i se aloca o suma considerabila de bani”, a conchis Dumitru Prunariu.

Mai mult despre:


Comentarii: