externe

Dupa 17 ani, antichitati furate vor ajunge inapoi in Grecia

Un total de 351 de antichitati furate, datand din neolitic pana in epoca bizantina, aflate in posesia unui dealer de antichitati din Londra, vor reveni in Grecia in urma unei batalii juridice de lunga durata, a anuntat, vineri, Ministerul grec al Culturii, potrivit Ekathimerini.

Printre acestea se numara o statueta din piatra alba din epoca neolitica (mileniul IV i.Hr.), o figurina cicladica timpurie (3200-2700 i.Hr.), o Kore arhaica – o statuie care de obicei reprezinta o tanara cu o postura rigida, care priveste mereu inainte, (550-500 i.Hr.), o statuie din bronz, sparta, a lui Alexandru cel Mare la o varsta frageda (sfarsitul secolului al II-lea d.Hr.) si un cap de marmura arhaic al unei kore sau al unui sfinx (550-500 i.Hr.).

In plus, va fi returnat si un numar nedeterminat de bucati ceramice.

Piesele au apartinut companiei Robin Symes Limited, care este in curs de lichidare, dupa ce autoritatile au descoperit ca fondatorul companiei a fost implicat in comertul ilegal cu antichitati.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat ca batalia juridica pentru repatrierea antichitatilor jefuite din Grecia a inceput in 2006, cand autoritatile elene au inceput sa investigheze compania Robin Symes in aceasta tara si in strainatate.

Mendoni a recunoscut eforturile oficialilor Ministerului Culturii si arheologilor din mai multe guverne trecute, precum si ale politiei si justitiei grecesti si ale serviciului juridic al Ministerului de Externe.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

O familie unita: un sibian candideaza la Consiliul Local impreuna cu fratele, mama si bunica lui

Ioan Stefan Zara, candidatul la functia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist…

3 minute ago

Si Piedone are o „matusa Tamara”: primarul isi ascunde cele sapte vile de lux din Bragadiru pe numele unei batrane de 87 de ani, cu pensia de 2.000 de lei – VIDEO

O investigatie jurnalistica a scos la iveala o veritabila caracatita imobiliara aflata in spatele actualului…

33 de minute ago

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

48 de minute ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

O oră ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

2 ore ago