Dupa atacul din Siria, Basescu anunta ca Rusia a pierdut din nou in competitia militara cu Occidentul: „Lovitura a fost de o acuratete incredibila”

politica

Fostul presedinte Traian Basescu se declara uimit de „nivelul tehnologic” pe care il demonstreaza atacul coordonat de SUA impotriva Siriei. „Siria este si un poligon de testare a celor mai moderne arme pe care NATO si Federatia Rusa le au in momentul de fata”, a adaugat Basescu.

„In opinia mea, a fost o operatiune de rutina si de testare a noilor capacitati tehnice in Siria. O testare la care Federatia Rusa a spus: nu ma bag. Mi-este greu sa cred ca Damascul nu este aparat de bateriile antiracheta puse la dispozitie de Federatia Rusa si totusi nicio racheta aliata nu a fost lovita, nu a fost distrusa in aer. Ceea ce inseamna ca s-a facut un test reusit. (…) Lovitura a fost de o acuratete incredibila. Au fost raniti cativa civili. Va dati seama, la 118 rachete lansate sa ai trei raniti? Probabil unul si-a scrantit piciorul putin. A fost o operatiune care demonstreaza nivelul tehnologic. Din pacate, printre altele, Siria este si un poligon de testare a celor mai moderne arme pe care NATO si Federatia Rusa le au in momentul de fata, iar Rusia a pierdut pentru a –n-a oara aceasta confruntare, in atacul cu rachete”, a declarat Basescu la Romania TV.

SUA au afirmat sambata ca au ”lovit cu succes” toate tintele siriene prevazute in cadrul operatiunii coordonate cu Franta si Marea Britanie ca represalii la presupusa folosire de arme chimice de catre regimul de la Damasc impotriva populatiei siriene, transmite AFP.

”Nu incercam sa intervenim in conflictul din Siria, dar nu putem permite astfel de incalcari ale dreptului international”, a declarat Dana White, purtatoare de cuvant a Pentagonului, intr-o conferinta de presa.

”Am lovit cu succes fiecare tinta”, a precizat ea.

In aceeasi conferinta de presa, un inalt responsabil al Pentagonului, generalul Kenneth McKenzie, a afirmat ca loviturile occidentale au fost ‘precise, importante si eficace’. Ele au dat o asemenea lovitura programului chimic sirian, incat acesta va avea nevoie ”de ani pentru a se reface”, a indicat generalul McKenzie.

Potrivit acestuia, apararea antiaeriana rusa nu a fost activata, iar cea a regimului sirian a fost declansata de-abia dupa sfarsitul operatiunii.

”Niciunul din avioanele sau rachetele utilizate in aceasta operatiune nu a fost atins de apararea antiaeriana siriana”, a afirmat McKenzie, remarcand ca, lansand rachete neghidate dupa loviturile aeriene, regimul sirian a riscat sa faca victime printre civili.

”Nu avem niciun indiciu ca apararea antiaeriana rusa a fost utilizata”, a precizat reprezentantul Pentagonului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: