Dupa Bulgaria, nici Serbia nu mai primeste gaze de la Azerbaidjan

externe

alecsandar vucic, serbia

Fluxul de gaze din Azerbaidjan catre Serbia a fost oprit si nu se stie cand va fi reluat, a declarat presedintele sarb Aleksandar Vucic, potrivit agentiei de presa Tanjug, preluata de Reuters.

„Am primit informatii de la fratii si prietenii nostri din Azerbaidjan ca, din cauza fortei majore si a problemelor pe care le au, de astazi nu mai putem conta pe 1,7 milioane de metri cubi de gaz care veneau in fiecare zi”, a declarat Vucic reporterilor.

Vucic a spus ca nu se stie cand se vor relua fluxurile de gaze.

„Asta inseamna ca de astazi vom incepe sa cheltuim rezervele de gaze”, a spus Vucic, adaugand ca spera ca intr-o luna sau doua fluxurile de gaze se vor relua.

In 2023, Serbia, care utilizeaza peste 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, a semnat un acord cu Azerbaidjan pentru a cumpara 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an incepand cu 2024. Restul gazului vine din Rusia.

Serbia, care isi propune sa adere la Uniunea Europeana, este sub presiune pentru a-si reduce dependenta de Rusia pentru gaze si petrol.

In urma noilor sanctiuni americane impuse sectorului petrolier al Rusiei, compania rusa Gazprom Neft va avea 45 de zile pentru a renunta la proprietatea companiei petroliere sarbe NIS, care este printre cei mai mari contributori la bugetul Serbiei.

NIS este detinuta majoritar de Gazprom Neft, care detine 50% din actiuni, si Gazprom din Rusia, care detine 6,15% din actiuni. Guvernul sarb detine 29,87%, restul fiind actionari mici.

Energia eoliana a furnizat 20% din energia electrica consumata in Europa anul trecut, dar capacitatea construita in cursul anului a fost mai putin de jumatate din ceea ce este necesar pentru a indeplini cerintele europene.

Bulgaria a anuntat la inceputul acestei saptamani ca Azerbaidjanul a suspendat furnizarea de gaze contractuale din 7 ianuarie pana pe 11 ianuarie din motive tehnice nespecificate.

Intreruperea a survenit in timp ce compania BP din Azerbaidjan a declarat vineri ca a suspendat activitatea platformei Shah Deniz Alfa (SDA), dupa ce a detectat o problema tehnica la conducta de submarina de transport.

BP nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii sambata despre exporturile de gaze din Azerbaidjan catre Serbia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: