Dupa ce a fugit de americani in Rusia, Snowden descopera ce le poate pielea rusilor

externe

Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate americane (NSA) Edward Snowden, refugiat in Rusia, a denuntat sambata un pachet de legi adoptat de deputatii rusi care releva – potrivit lui – un program de „supraveghere in masa’ de tipul Big Brother si a cerut ca ele sa nu fie promulgate, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Noua lege ruseasca Big Brother constituie o violare inaplicabila si nejustificabila a drepturilor care nu ar trebui promulgata vreodata’, a scris el pe Twitter.

‘Supravegherea in masa nu functioneaza. Acest text va costa bani si libertate pe fiecare rus fara a ameliora securitatea’, a insistat fostul consultant al NSA, autoexilat din SUA dupa ce dezvaluise amploarea supravegherii desfasurate de serviciile de informatii americane.

Adoptate vineri, in cursul ultimei sedinte a Dumei (camera inferioara a parlamentului federal) inaintea alegerilor legislative din 18 septembrie, proiectele de lege respective ii obliga pe operatorii de telecomunicatii si internet sa stocheze mesajele, apelurile si datele utilizatorilor timp de sase luni pentru a le transmite ‘agentiilor guvernamentale adecvate’ la cererea acestora.

Retelele de socializare vor fi obligate, de asemenea, sa stocheze datele timp de sase luni, potrivit unuia dintre aceste texte care mai trebuie aprobate de Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului) si promulgate de presedintele Vladimir Putin pentru a intra in vigoare.

‘Acest termen de sase luni nu este doar periculos, ci si inaplicabil’, a avertizat Snowden.

Proiectele de legi respective au fost denuntate de opozitia rusa drept tentativa de „supraveghere totala’ din partea autoritatilor, dar si de sectorul inaltei tehnologii, care a avertizat asupra costului exorbitant al aplicarii lor.

Noile legi introduc pedepse cu inchisoarea pentru nedenuntarea unui delict, reduc varsta responsabilitatii penale la 14 ani si introduc pedepse de pana la sapte ani de detentie pentru ‘justificarea publica a terorismului’, inclusiv pe internet.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: