Dupa ce Letonia i-a cerut ambasadorului rus la Riga sa paraseasca tara, Moscova face acelasi lucru cu ambasadorul leton de la Moscova

externe

Moscova i-a cerut, vineri, ambasadorului leton sa paraseasca Rusia „in doua saptamani”, la patru zile dupa ce Riga a dispus ca omologul sau rus la post in Letonia sa paraseasca tara, pe fondul tensiunilor diplomatice foarte mari legate de Ucraina, relateaza AFP citata de Agerpres.

„Ambasadorul Letoniei, (Maris) Riekstins, a primit ordinul de a parasi Federatia Rusa in doua saptamani”, a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat, care deplange „rusofobia totala” a Rigai.

Potrivit Moscovei, „intreaga responsabilitate a situatiei actuale ii revine conducerii statului leton”.

Astfel, „estimam ca nu este necesar sa asteptam data indicata de Riga pentru ca ambasadorii sa-si termine misiunile”, a mai anuntat MAE rus in acest comunicat.

Acest anunt urmeaza dupa convocarea, mai devreme in cursul zilei, a insarcinatului cu afaceri leton in Rusia, caruia diplomatia rusa „i-a transmis un protest puternic” dupa anuntul de luni al Rigai privind expulzarea ambasadorului rus din Letonia.

Riga si-a motivat decizia prin continuarea de catre Rusia a „agresiunii militare la scara mare impotriva Ucrainei, declansata la 24 februarie 2022, precum si prin solidaritatea cu Estonia si Lituania”.

„Demersul provocator al autoritatilor letone care vizeaza reducerea nivelului relatiilor diplomatice va avea consecinte”, a avertizat vineri ministerul rus.

Estonia, alta fosta republica sovietica de la Marea Baltica, a anuntat in aceasta saptamana expulzarea ambasadorului rus la Tallinn dupa cea a ambasadorului eston la Moscova, care a fost un raspuns la expulzarea, mai devreme in ianuarie, a 21 de diplomati rusi si a altor angajati ai ambasadei ruse in aceasta tara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: