externe

Dupa ce Rusia a interzis importul de banane din Ecuador, statul sud-american renunta sa mai livreze Ucrainei armament din epoca sovietica

Ecuadorul a anuntat luni ca renunta sa livreze arme din epoca sovietica Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, dupa o promisiune in acest sens care a declansat furia Moscovei si interzicerea importurilor de banane ecuadoriene in Rusia, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Ecuadorul nu va trimite niciun material de razboi unei tari implicate intr-un conflict armat international”, a dat asigurari in fata unei comisii parlamentare ministrul de externe Gabriela Sommerfeld.

Presedintele ecuadorian Daniel Noboa a anuntat in ianuarie ca a cazut de acord cu Washingtonul sa schimbe echipamentul militar rusesc vechi cu arme noi de fabricatie americana pentru a lupta impotriva gruparilor criminale avand legaturi cu traficul de droguri.

Statele Unite precizasera ca armele schimbate de Ecuador vor fi apoi trimise in Ucraina pentru a o ajuta pe campul de lupta impotriva Rusiei. Acest acord a starnit furia Moscovei.

Rusia, unul dintre principalii consumatori de banane ecuadoriene, a anuntat imediat interzicerea importurilor de banane de la cinci exportatori ecuadorieni, sub pretextul prezentei unei insecte daunatoare. O masura similara a vizat florile ecuadoriene exportate in Rusia. Moscova si-a anulat apoi decizia.

Rusia este a doua destinatie pentru bananele ecuadoriene, cu 21% din exporturile totale, in urma Uniunii Europene (28%), potrivit Asociatiei exportatorilor de banane din Ecuador (AEBE).

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

26 de minute ago

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Clotilde Armand pierde alegerile. Firea ar avea mai multe procente decat Nicusor Dan in Sectorul 1

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde (institut patronat de Marius Pieleanu), realizat printre locuitorii…

2 ore ago

Ciuca il pune la punct pe Ciolacu: „Nu trebuie politizat subiectul cedarii unui sistem Patriot catre Ucraina”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania sa cedeze Ucrainei…

43 de minute ago