„Dupa ce vom pleca toti, sa vedem cine le mai plateste salariile si spagile electorale”. Reportaj in presa franceza despre plecarea masiva a tinerilor din Romania

news

La un an de la preluarea puterii de catre PSD, presa franceza noteaza cum numerosi tinerii cu cariera si bine pregatiti in domeniile lor aleg sa paraseasca Romania. Instabilitatea politica, dar si economica, coruptia si numeroasele atacuri la independenta justitiei, determina tot mai multi romanii sa ia drumul Occidentului, fara ca puterea sa ia masuri pentru a-i opri, scrie cotidianul francez Liberation.

„Forta intelectuala vie” fuge din tara, scrie ziarul francez Liberation. Potrivit publicatiei, tot mai multi tineri cu studii superioare din Romania ajung sa plece din tara, mai ales odata cu preluarea puterii de catre PSD, care, intr-un sigur an de zile, a mers pana la amenintarea statului de drept.

„Am luat decizia sa parasesc Romania in 2017, din cauza instabilitatii politice si economice, a coruptiei, a incercarii noii puteri de a scoate tara din zona civilizata si de a o reorienta spre Est”, spune Armin Florescu, un roman citat de publicatia franceza, care a parasit Romania si oscileaza intre Paris si Londra pentru a se muta.

Cotidianul francez atrage atentia asupra cifrelor alarmante privind situatia tinerilor care parasesc Romania. Potrivit celui mai recent raport al ONU, care se baza pe datele din 2015, Romania este, dupa Siria, tara in care migratia a crescut cel mai mult, arata Liberation, Romania pierzand, anual, din 1989, echivalentul unui oras de 85.000 de locuitori.

Liberation prezinta si povestea lui Florin, un barbat de 45 de ani, care lucreaza de mai multi ani in Franta si se gandesti serios la posibilitatea de a emigra acolo.

„E un an de cand manifestam impotriva PSD si e mai rau: au aprobat legile asupra justitiei”, spune Florin.

Potrivit acestuia, in ciuda faptului ca suntem stat membru UE si in anul 2018, situatia din Romania nu s-a schimbat cu nimic fata de perioada comunista.

„Am impresia ca revenim in trecut. Suntem in 2018, in UE, si eu trebuie sa fug din tara mea. Nu credeam ca voi repeta experienta parintilor mei. Plec pentru ca nu vreau sa traiesc in frica si sa sfarsesc precum ei. Comunistii supravegheau toata lumea, nimic nu s-a schimbat. Ne urmaresc pe retelele sociale cu profiluri false. Au dat amenzi celor care au aruncat cu hartie igienica asupra sediului PSD si un deputat a lovit cu masina un manifestant”, a declarat Florin pentru Liberation.

Anamaria, o romana de 27 de ani, le-a povestit celor de la cotidianul francez cum, dupa ce luna februarie a anului 2017, cu infama OUG 13, a fost un mare semnal de alarma pentru ea, momentul in care Liviu Dragnea, liderul principalului partid de guvernare, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA intr-un al doilea dosar, a decis sa-si faca bagajul si sa plece in Suedia.

„Nu au decat sa ramana singuri sa deturneze fonduri europene, sa faca legi fara masura si sa manipuleze electoratul lor, format in majoritate din asistati social. Nu mai vreau sa fac parte din acest sistem. Dupa ce vom pleca toti, sa vedem cine le mai plateste salariile si spagile electorale!”, a spus Anamaria pentru Liberation.

In ciuda realitatii alarmante, in 2017 Romania inregistrand 36.000 plecati in strainatate si 14.500 de liceeni afirmand ca vor sa ia acelasi drum, politicienii nu par a lua masuri in acest sens, scrie cotidianul francez Liberation.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: