Dupa Franta, si Canada este deschisa posibilitatii de a trimite militari in Ucraina, pentru a instrui trupele locale

externe

trupe canadiene, Ucraina, instructie

Bill Blair, ministrul Apararii Nationale al Canadei, a recunoscut posibilitatea ca instructorii canadieni sa se intoarca in Ucraina pentru a instrui soldatii ucraineni in anumite conditii. Intr-un interviu acordat presei canadiene si citat de Ukrainska Pravda, Blair a vorbit despre acest subiect, in urma unor declaratii recente ale presedintelui francez Emmanuel Macron. Anterior, acesta exclusese posibilitatea desfasurarii de unitati de lupta in Ucraina.

Acordul de securitate dintre Canada si Ucraina, semnat la sfarsitul saptamanii trecute, stipuleaza ca Canada ar putea reveni la efectuarea de antrenamente in Ucraina „atunci cand conditiile o vor permite”.

„Acest lucru trebuie sa se faca intr-un mod destul de atent si limitat, posibilitatea de a livra antrenamente”, a declarat ministrul. „Nu vreau sa plasez personalul fortelor armate canadiene in apropierea unui teatru de lupta care ar putea crea perceptia ca ne asumam vreo componenta a unui rol de lupta”, a adaugat el.

Blair a precizat ca armata canadiana are deja o mica prezenta in Ucraina pentru a proteja personalul diplomatic canadian si a antrenat mii de soldati ucraineni in cadrul Operatiunii Unificator – desi aceasta misiune a fost mutata din Ucraina in alte tari dupa ce Rusia a lansat invazia la scara larga in 2022.

„Am antrenat ucraineni peste tot, dar cred ca a existat o recunoastere a faptului ca o parte din aceasta pregatire este o provocare, deoarece este dificil sa scoatem oamenii din Ucraina pentru a face aceasta pregatire”, a declarat Blair, referindu-se la discutiile care au avut loc la Paris in aceasta saptamana.

„Asa ca (au existat) unele discutii ca, am putea face acest lucru mai eficient si este posibil sa il facem in Ucraina”, a adaugat el.

Dupa ce liderii europeni au respins sugestia lui Macron privind trimiterea de trupe in Ucraina la inceputul acestei saptamani, ministrul francez al Apararii, Sebastien Lecornu, a explicat ca discutiile au fost in conformitate cu descrierea lui Blair. Acestea s-au concentrat pe antrenamente militare sau operatiuni de deminare, „nu pe trimiterea de trupe pentru a purta un razboi impotriva Rusiei”.

La 29 februarie, Macron a declarat ca toate comentariile sale despre razboiul total al Rusiei impotriva Ucrainei, inclusiv posibilitatea trimiterii de trupe occidentale, care a starnit agitatie, au fost analizate cu atentie.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: