Dupa o jumatate de secol, Israelul incearca sa evacueze un locatar din casa construita intr-o pestera pe malul marii

life

Timp de peste 50 de ani, Nissim Kahlon a transformat o pestera minuscula de pe o plaja mediteraneana intr-un labirint subteran elaborat, plin cu tuneluri daltuite, podele de mozaic detaliate si o retea de scari si camere, care a devenit o destinatie populara pentru curiosi, potrivit AP si All That’s Interesting.

Insa, acum, guvernul israelian il vrea afara.

La cincizeci de ani dupa ce s-a mutat in casa, Ministerul pentru Protectia Mediului din Israel i-a transmis lui Kahlon un anunt de evacuare, spunand ca structura este ilegala si ameninta coasta Israelului.
In 1973, Kahlon locuia intr-un cort pe plaja din Herzliya, la nord de Tel Aviv, cand a inceput sa sape in rocile de gresie si s-a mutat intr-o mica pestera pe care a continuat sa o adanceasca.

De-a lungul timpului, pestera simpla s-a transformat intr-un castel de nisip, umplut cu lemn reciclat, metal, ceramica si piatra. Aproape fiecare suprafata este acoperita cu mozaicuri elaborate, realizate din placi de diferite culori pe care le-a strans de la tomberoanele din Tel Aviv de-a lungul anilor. Sticlele reciclate servesc drept decor si izolatie pe peretii exteriori.

Fiecare perete din complexul labirintic este curbat, iar scarile se ramifica prin roca de baza catre camere cu design si scop diferit. Complexul are instalatii sanitare, linie telefonica si lumina electrica, iar Kahlon insista ca aceasta constructie este robusta.

„Aici nu exista risipa, doar material, asta e logica”, a spus el. „Totul este util, nu exista gunoi.”

Kahlon a spus ca a primit un ordin de demolare inca din 1974, care nu a fost niciodata executat. De atunci, el spune ca nu a mai auzit nimic din partea autoritatilor pana anul trecut. Evacuarea este suspendata pana la sfarsitul acestei luni pentru a-i da timp sa faca recurs.

El recunoaste ca nu a primit niciodata autorizatie de construire, iar primaria a inchis un restaurant pe malul marii pe care l-a deschis cu ani in urma. Dar principalul sau argument este ca autoritatile locale i-au conectat pestera la reteaua electrica cu zeci de ani in urma.

„Nu plec de aici. Sunt gata sa ma las ingropat aici”, a spus Kahlon. „Nu am unde sa merg, nu am alta casa.”

Casa-pestera a lui Kahlon se afla la marginea orasului Herzliya, un oras pe malul marii, la 13 kilometri nord de Tel Aviv. Este in contrast cu casele de lux imprastiate in mare parte din orasul de pe malul marii – una dintre cele mai exclusiviste adrese dintr-o tara cu o criza ingrozitoare a locuintelor.

La cateva sute de metri nord de pestera lui Kahlon se afla un castel al Cruciatilor, locul unei batalii intre Richard Inima de Leu si Saladin in urma cu peste 800 de ani, precum si o fabrica abandonata care a apartinut candva Israel Military Industries, un producator de arme detinut de guvern care nu mai exista.

Fabrica, unde au fost dezvoltati si testati explozibili, a fost abandonata in urma cu aproape 30 de ani, dupa ce o explozie masiva din 1992 a ucis doi muncitori, a distrus sute de cladiri si a spart ferestre pana la Tel Aviv. Luna trecuta, o alta explozie a facut un crater masiv in solul nisipos, nu departe de pestera lui Kahlon.

Diferite autoritati guvernamentale israeliene s-au acuzat reciproc ca sunt responsabile pentru curatarea terenului abandonat si poluat de-a lungul deceniilor. Ministerul Protectiei Mediului a declarat ca a efectuat sondaje repetate pentru a evalua gradul de poluare.

Cu toate acestea, o curatare la scara larga nu a fost facuta de cand situl a fost abandonat in anii 1990.
Ministerul a spus ca Ministerul Apararii si IMI, care a fost preluata de contractorul Elbit Systems in urma cu cinci ani, sunt responsabile de securitatea site-ului, a carui poarta principala ramane larg deschisa si este adesea locul de desfasurare al unor petreceri cu muzica rave unde „nu ar trebui sa existe resturi de munitie reala”.

Ministerul Protectiei Mediului a mai spus ca Kahlon a provocat „daune semnificative stancii, a pus in pericol publicul si a redus plaja dedicata trecerii publice” in ultimii 50 de ani, iar recenta explozie nu a facut altceva decat sa creasca riscul prabusirii malului.

Ministerul a acuzat municipalitatea Herzliya si alte autoritati ca nu au reusit sa abordeze situatia de-a lungul anilor si a sustinut ca a incercat sa rezolve problema inca din 2016. In cele din urma, a spus ca a emis ordinul de evacuare „pentru a elimina daunele aduse mediului de coasta” si a spus ca municipalitatea Herzliya a gasit locuinte alternative pentru Kahlon.

De fapt, in timp ce asteapta sa vada daca guvernul ii va demola casa, el continua sa construiasca si mai multe tuneluri.

Potrivit Green Prophet, municipalitatea din Herzliya a facut apel la UNESCO sa recunoasca casa drept sit al patrimoniului mondial. In plus, localnicii din zona au inceput o strangere de fonduri pentru a sprijini conservarea casei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: