„Dupa reunificarea cu Taiwanul vom trece la reeducarea populatiei”. Anunt sinistru al ambasadorului Chinei in Franta – Video

externe

Ambasadorul Chinei in Franta, Lu Shaye, a anuntat intr-un interviu pentru postul BFMTV ca Beijingul va trece la „reeducarea” a populatiei din Taiwan dupa „reunificarea” acestuia cu China continentala.

„Acum zece ani, acum 20 de ani, majoritatea populatiei din Taiwan era pentru reunificare, dar acum de ce sunt impotriva ei? Pentru ca Partidul Democrat Progresist a raspandit o multime de propaganda anti-chineza”, a spus el despre partidul politic aflat la putere in Taiwan.

Presat de gazda emisiunii, Lu a venit cu clarificari: „Dupa reunificare, vom face reeducare. Sunt sigur ca, in acel moment, populatia din Taiwan va deveni din nou pro-reunificare. Ei vor redeveni patrioti”.

„Problema este ca Partidul Democrat Progresist a raspandit o propaganda extremista. Daca nu reactionam, daca nu raspundem, ei isi vor atinge obiectivul – independenta”, a mai spus el.

Lansarile de rachete chineze in jurul Taiwanului constituie o actiune nejustificata, semnificativa si disproportionata si SUA i-au transmis in mod clar Chinei ca nu cauta sa provoace o criza, a afirmat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, informeaza Reuters si AFP.

Intr-o conferinta de presa in marja Forumului regional al ASEAN de la Phnom Penh, Blinken a spus ca Statele Unite nu se vor lasa provocate de China si ca Washingtonul este profund ingrijorat de situatia legata de Taiwan, adaugand ca ”nu a existat niciun pretext” pentru Beijing pentru a initia exercitii militare in stramtoarea Taiwan.

Demnitarul american a dat asigurari ca tara sa nu va adopta masuri care sa provoace o criza. ”Am spus tot timpul ca diferentele dintre continent si Taiwan trebuie sa fie solutionate in mod pasnic, nu prin forta. Ultimul lucru pe care tarile din regiune il vor este sa vada diferentele rezolvate prin forta ”, a subliniat el.

Incepand de joi, China organizeaza manevre militare de amploare, mobilizand avioane, nave si rachete balistice in sase sectoare din jurul insulei Taiwan, ca raspuns ca la vizita in insula, in aceasta saptamana, a presedintei Camerei Reprezentantilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

”Aceste provocari reprezinta o escaladare importanta. Puteti vedea cum Beijingul a incercat sa schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp (…) Acum, ei desfasoara actiuni periculoase la un nou nivel”, a insistat Antony Blinken.

”China a ales sa suprareactioneze si sa utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este ca vizita sa a fost pasnica. Nu exista nicio justificare pentru acest raspuns militar extrem, disproportionat si care alimenteaza escaladarea. Noi am anticipat ca R.P. Chineza va reactiona in aceasta maniera”, a continuat inalta oficialitate americana.

Comentarii: