Dupa scurgerea de informatii pe platforma online Discord, Pentagonul va inaspri procedurile pentru informatii clasificate

externe

lloyd austin, secretarul apararii, sua

Pentagonul inaspreste modul in care gestioneaza informatiile clasificate de securitate nationala, dupa ce un membru al Garzii Nationale Aeriene ar fi divulgat online, la inceputul acestui an, o sumedenie de secrete militare, relateaza Politico.

O analiza comandata dupa acel incident si facuta publica miercuri nu a constatat esecuri sistematice si nici nu a solicitat schimbari drastice in modul in care Pentagonul protejeaza informatiile clasificate. Cu toate acestea, raportul a descoperit domenii in care Pentagonul trebuie sa imbunatateasca masurile de responsabilitate pentru a preveni viitoarele scurgeri de informatii.

Printre acestea se numara o mai buna urmarire a persoanelor care au acces la documente clasificate si a locurilor in care sunt pastrate aceste informatii, precum si asigurarea faptului ca cei care pot vedea informatii clasificate au contracte de confidentialitate actualizate.

Secretarul apararii, Lloyd Austin, a comandat aceasta revizuire in urma arestarii in aprilie a lui Jack Teixeira, membru al Garzii Nationale, pentru ca a postat sute de pagini de documente clasificate pe platforma de socializare Discord.

Scurgerea masiva de informatii a dezvaluit unele dintre cele mai importante secrete militare ale natiunii, de la relatia Americii cu aliatii sai pana la razboiul din Ucraina, si a provocat intrebari cu privire la faptul daca agentiile din cadrul guvernului american protejeaza in mod corespunzator informatiile clasificate. Teixeira, care are un istoric de amenintari violente, a pledat nevinovat.

Intrucat Teixeira avea autorizatia de securitate necesara pentru a vizualiza documentele, nu este clar daca procedurile inasprite ale Pentagonului ar fi impiedicat scurgerea de informatii.

Pe baza constatarilor rezultate din analiza de securitate, Austin a ordonat oficialilor de top din cadrul Departamentului Apararii sa „valideze” faptul ca personalul lor are o nevoie continua de a accesa informatii sensibile si sa se asigure ca respectivul personal are la dosar un acord de confidentialitate.

Pentagonul va revizui si actualiza procesele si procedurile de securitate pentru a le clarifica sensul si a reduce orice „ambiguitate”, potrivit unui oficial de rang inalt din domeniul apararii, care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece persoana nu era autorizata sa ofere comentarii publice pe aceasta tema.

Austin a subliniat in nota de serviciu ca „Departamentul se bazeaza pe o cultura a increderii si responsabilitatii pentru cei carora li se acorda acces la CNSI”, folosind acronimul pentru informatii clasificate de securitate nationala.

„Aceasta analiza a constatat ca majoritatea covarsitoare a personalului din cadrul Departamentului Apararii cu acces la CNSI este demna de incredere si ca toate componentele Departamentului Apararii demonstreaza un angajament larg fata de securitate”, a scris Austin.

Pentagonul a mai spus ca lucreaza pentru a se asigura ca noile masuri nu impiedica schimbul de informatii intre agentiile americane.

„Departamentul este constient de necesitatea de a echilibra securitatea informatiilor cu [cerinta] de a transmite informatiile corecte catre persoanele potrivite la momentul potrivit pentru a ne spori securitatea”, potrivit unei declaratii a Departamentului Apararii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: