Dupa sedinta CEX, Dragnea i-a soptit lui Tudose ce sa le raspunda jurnalistilor pe tema unui subiect fierbinte

news

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Baile Herculane, ca indicele ROBOR nu avea cum sa mai scada, pentru ca ”a atins un minim istoric in lume” si le-a recomandat jurnalistilor sa il intrebe pe guvernatorul BNR despre segmentul bancar.

Premierul a fost intrebat despre cresterea indicelui ROBOR, cursul leu-euro si cresterile de preturi.

Inainte ca Tudose sa raspunda, Liviu Dragnea i-a soptit: ”Fii si tu mai calm, ca…”.

”La preluarea mandatului, s-a spus ca la sfarsitul lui august nu o sa mai avem bani de salarii. Apoi, toata lumea ne-a recomandat sa fim mai blanzi cu anumiti operatori economici, ca, nu stiu, va veni si razbunarea, probabil”, a afirmat premierul, citat de news.ro.

El a sustinut ca indicele ROBOR nu putea decat sa creasca.

”ROBOR in Romania nu avea cum sa mai scada, a atins un minim istoric in lume, nu putea decat sa creasca. Pe segmentul bancar, cred ca puteti sa il intrebati foarte bine pe domnul guvernator al Bancii Nationale, domnia sa coordonand si trebuind, cel putin din punct de vedere teoretic, sa aiba grija de aceste fluctuatii”, a spus Mihai Tudose.

”Iar puterea de cumparare se calculeaza luand in calcul toate aceste elemente, inclusiv preturile”, a intervenit si Liviu Dragnea.

Premierul s-a referit si la scumpirea energiei electrice: ”La scumpirea la energie electrica, acum doua luni am luat o hotarare in Guvern de a trimite o solicitare Parlamentului, in vederea efectuarii unei anchete privind activitatea ANRE, care s-a soldat si cu inlocuirea conducatorului unitatii, pentru ca acolo anumite lucruri au derapat din cauza neefectuarii la timp sau in conditii legale a unor licitatii pentru contracte”.

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut vineri pana la nivelul de 2,18%, cel mai mare din octombrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Joi, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 2,09%.

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Nivelul atins vineri – 2,18% – este cel mai mare din 28 octombrie 2014, cand a atins pragul de 2,20%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.

Indicele Robor la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, cand a fost tot 2,29%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: