„Durul” de la Azovstal a fost eliberat de Rusia, s-a intors acasa in Ucraina. Legiunea Georgiana: „Bine ai revenit, frate!”

externe

Unul dintre luptatorii de la Azovstal ale carui fotografii au impresionat intreaga lume, in lunile aprilie si mai, a fost eliberat de Rusia in cadrul unui schimb de prizonieri si s-a intors acasa, in Ucraina, anunta Legiunea Georgiana.

„Bine te-ai intors acasa, frate”, a anuntat Legiunea Georgiana pe Twitter. Numele acestuia este Mihailo Dianov, sergent major.

In fata unui numar urias de reactii de surprindere, Legiunea Georgiana a postat si o fotografie a luptatorului in autocarul cu prizonierii eliberati.

Citeste si: „Durul” de la Azovstal care impresioneaza planeta, desi a fost luat prizonier: „Nu exista unul mai dur decat el pe intreaga planeta”

Fotografia luptatorului a ajuns in luna mai  in publicatiile din intreaga lume.

„Omul care le-a dat rusilor picioare in fund timp de 86 de zile poarta Crocs (sandale confortabile de cauciuc – n.red.). Nu exista unul mai dur decat el pe intreaga planeta”, se afirma pe Twitter.

Ucraina a anuntat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care sefi ai apararii de la combinatul siderurgic Azovstal din orasul Mariupol, simbol al rezistentei la invazia rusa, scrie AFP.

„Am reusit sa eliberam 215 de persoane”, cel mai mare schimb de la inceputul invaziei ruse in februarie, a declarat la televiziune seful administratiei prezidentiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de inalta tradare in Ucraina, a precizat presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, in mesajul sau zilnic.

„In schimb, am dat 55 de persoane care nu merita nici regret, nici simpatie”, cei care „au luptat impotriva Ucrainei si cei care au tradat-o”, a spus el.

In cadrul acestei „operatiuni pregatite de mult timp”, cinci comandanti militari, „supereroi”, printre care sefi ai apararii de la Azovstal, au fost transferati in Turcia, a subliniat Volodimir Zelenski.

Negocierile privind schimbul lor au fost „cele mai lungi, cele mai dificile”, a adaugat presedintele ucrainean.

Aceste persoane vor ramane in Turcia „in siguranta absoluta si in conditii confortabile” pana la „sfarsitul razboiului”, dar isi vor putea intalni familiile acolo, in baza unui acord cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit sefului statului ucrainean.

In total, 188 de „eroi de la Azovstal si Mariupol”, printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbati, a spus el. „Vom face totul pentru a-i salva pe toti cei aflati in captivitate in Rusia”, a promis Volodimir Zelenski, potrivit caruia printre prizonierii schimbati se numara si femei insarcinate.

Zece prizonieri de razboi straini – cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez si un croat – al caror transfer din Rusia in Arabia Saudita mai devreme in cursul zilei, ca parte a unui schimb intre Moscova si Ucraina a fost anuntat de diplomatia saudita, fac parte din acest schimb, potrivit presedintelui Zelenski.

Ultimii aparatori ucraineni ai Mariupolului, baricadati in uriasa otelarie Azovstal, la Marea Azov, s-au predat fortelor ruse intre 16 si 20 mai, dupa trei luni de lupte intense, reaminteste AFP.

Comentarii: