„E aici un disc care e stricat si tot vorbeste”. Dragnea, replica nervoasa in Parlament dupa ce a fost huiduit

politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat luni, dupa ce deputatii au adoptat, decizional, proiectul care stabileste masurile de exploatare a gazelor din Marea Neagra, ca nu putem accepta ca tara noastra sa fie in continuare dependenta energetic de Rusia.

„Este o lege foarte importanta si cred cu speranta ca abtinerile sau voturile impotriva au fost generate nu de rea credinta ci poate dintr-o intelegere gresita a prevederilor din aceasta lege”, a declarat la tribuna plenului, liderul PSD Liviu Dragnea, dupa ce deputatii au adoptat proiectul de lege care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra.

Discursul acestuia a fost intrerupt de vociferari in sala din partea partidelor de opozitie. Astfel, Dragnea a replicat: „E aici un disc care e stricat si tot vorbeste”.

Presedintele de sedinta, Florin Iordache, a fost nevoit sa intervina pentru ca liderul PSD sa-si poata relua discursul.

„Nu au fost negocieri in spatele niciunei usi nici deschise nici inchise, nu se fac negocieri pe marginea unei legi. Ceea ce am prezentat eu astazi am facut-o pentru ca am vorbit cu colegii mei de la Camera Deputatilor si am convenit impreuna ca inainte de a vota aceasta lege intr-o forma sau alta toti vedem in grup care sunt datele economice, datele financiare si avantajele strategice pentru Romania”, a afirmat Liviu Dragnea, raspunzand astfel reprosurilor opozitiei, informeaza Mediafax.

Acesta a sustinut ca s-a consultat cu colegii din Camera Deputatilor si au hotarat ca legea nu trebuie adoptata in forma Senatului.

„Trebuia sa fie adoptata aceasta lege nu in forma care a venit de la Senat, nu vreau sa acuz pe nimeni, ori a fost superficialitate ori nu a fost o analiza foarte atenta, dar nu puteam accepta in Camera Deputatilor ca Romania sa-si pastreze in continuare dependenta energetica de rusi, Faptul ca am pus 50% din toata productia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzactionare pe piata romaneasca inseamna ca Romania devine una dintre putinele tari din lume care devine independenta energetic. De asemenea, suprataxare zero nu putea fi acceptata pentur ca nu poti ca stat roman sa nu incasezi absolut nimic”, a completat Dragnea, dupa votul final.

Camera Deputatilor a adoptat, luni, in calitate de for decizional, proiectul care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, cu 175 de voturi pentru 30 impotriva si 30 de abtineri.

Proiectul de lege prevede procentele de calcul a impozitului pentru titularii de acorduri petroliere astfel:

„Tranzactiile desfasurate sub pretul de referinta se impoziteaza la pretul de referinta. Procentele de calcul a impozitului se calculeaza pe baza preturilor de vanzare a gazelor naturale practicate de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preturi de mai jos, ajustate anual incepand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preturilor de consum, dupa cum urmeaza: a) 30% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv; b) 15% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 85 lei/MWh si 100 lei/MWh inclusiv; c) 20% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 100 lei/MWh si 115 lei/MWh inclusiv; d) 25% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 115 lei/MWh si 130 lei/MWh inclusiv; e) 30% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 130 lei/MWh si 145 lei/MWh inclusiv; f) 35% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 145 lei/MWh si 160 lei/MWh inclusiv; g) 40% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 160 lei/MWh si 175 lei/MWh inclusiv; h) 45% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi intre 175 lei/MWh si 190 lei/MWh inclusiv; i) 50% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi care depasesc 190 lei/MWh”, se arata in articolul 19 din initiativa adoptata de deputati.

Un alt articol prevede ca titularii de acorduri petroliere vor beneficia de cote procentuale de redeventa petroliera.

Art.18. „(1) Titularii de acorduri petroliere beneficiaza, pe toata perioada derularii acestora, de cotele procentuale de redeventa petroliera si de pragurile de productie bruta aferente acestor cote in vigoare la data intrarii in vigoare a prezentei legi. (2) Prevederile legale referitoare la conditionalitati de mediu, precum si la forta de munca, decurgand din legislatia interna sau din tratate ori conventii internationale la care Romania este parte semnatara sau adera se aplica si titularilor de acorduri petroliere”, prevede articolul 18 din proiectul de lege adoptat.

De asemenea, o alta prevedere a articolului 18 adoptata de senatori arata astfel: „(2) ANRM si titularii de acorduri petroliere pot incheia acte aditionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivel contractual prevederile prezentului articol.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: