„E o schizofrenie penala”. Un fost ministru al Justitiei desfiinteaza cu argumente juridice OUG-ul lui Tudorel Toader

news

Catalin Predoiu, parlamentar PNL si fost ministru al Justitiei, sustine, referitor la intentia ministrului Justitei de a emite o ordonanta de urgenta care sa dea posibilitatea condamnatilor sa ceara revizuirea in cazul in care in dosarele lor s-au administrat probe pe baza protocoalelor, ca Tudorel Toader aproape ca ii roaga pe condamnati sa se foloseasca de extensia oferita, mentionand ca e o semi-amnistie, menita sa-l ajute pe Liviu Dragnea.

„Eu nu judec intentiile declarate de ministrul Toader, chipurile sa repare «nedreptatile» justitiei, ci efectele ei reale, din punct de vedere al principiilor fundamentale ale dreptului penal. O ordonanta precum cea anuntata de Toader incalca principiul securitatii juridice, fiindca vizeaza hotarari penale definitive, intrate in puterea de lucru judecat. In plus, exista cadru legal existent suficient pentru revizuirea unei hotarari. De vreme ce condamnatii nu au apelat la el, inseamna ca nu aveau de ce, aceasta proiectata OUG, ca si afirmatiile ministrului, aproape ca ii roaga sa o faca pe extensia legala oferita. In fine, esential, motivatia acestei ordonante arata adevaratul ei scop politic, pentru ca nicio instanta nu a stabilit ca protocoalele sunt nelegale pe de o parte, iar pe de alta parte, nimeni nu a stabilit ca s-a judecat pe baza de protocoale”, a declarat fostul ministru al Justitiei, pentru Mediafax.

Predoiu a spus ca in spatiul public s-a criticat exclusiv existenta protocoalelor cu SRI, mai putin continutul lor si ca aceasta critica s-a facut mai degraba pe prezumtii si nu pe argumente de probe judiciare.

„De-altfel, in spatiul public s-a criticat exclusiv existenta protocoalelor, mai putin continutul lor si oricum, critica s-a facut mai degraba pe prezumtii si nu pe argumente de probe judiciare cu privire la aplicarea lor sau argumente legale cu privire la continutul lor. Nicio institutie a statului nu a facut si asumat pana acum o analiza oficiala a continutului protocoalelor si a aplicarii lor in concret. Sau poate ca exista un astfel de document oficial si eu nu-l cunosc. Singura reactie a institutiilor statului a fost sa denunte aceste protocoale. Poate ca exista aceste probleme de aplicare in concret, dar nicio institutie a statului nu a indicat-o si asumat-o oficial, cu antet si semnatura. Si atunci, cum pui prin lege (OUG) in cauza un intreg pachet de hotarari penale definitive doar pe ideea prezumtiva de viciu susceptibil de revizuire tras din simpla existenta a protocoalelor?! Daca nici asta nu mai e o ingerinta legislativa in puterea judecatoreasca si stabilitatea judiciara, in autoritatea de lucru judecat, ce mai e?!”, a mai spus  Catalin Predoiu.

„In plan politic, camp liber pentru zburdalnicii pe toate listele de candidaturi ale tuturor celor condamnati, pe care o simpla cerere de revizuire ii transforma din nou in prezumtiv nevinovati, dupa ce au fost judecati si gasiti vinovati … . O fi bine?! Pare un fel de masina de spalat vinovatii penale aceasta proiectata OUG. In concluzie, cadrul legal pentru revizuire este suficient, Toader ar iesi din «matca constitutionala» cu o astfel de OUG, efectul politic ar fi un cec in alb la candidatura politica al oricarui condamnat penal si transformarea sistemului politic intr-un spatiu al condamnatilor penal cu «certificat de abuzat penal». Lupii isi pun blana de oaie. (..)Reducand la absurd, pe principiul lui Toader, de ce nu ar putea face cerere de revizuire si parchetele la hotararile de achitare, pentru ca “s-au judecat pe protocoale” si daca asta e un viciu in sine, viciaza tot, si condamnarile si achitarile?! Sa fim seriosi, e vorba de o semi-amnistie, care beneficiaza direct celor condamnati deja. Pentru ca nimeni n-are curaj sa dea o amnistie, a venit domnul Toader cu aceasta constructie care impaca sefii politici, dar incalca grav Constitutia. E o schizofrenie penala. Se va studia in manuale drept anomalie functionala a puterilor statutului si exemplu clasic de schimonosire a dreptului dupa chipul temporar (speram) odios al politicului. E o simpla coincidenta faptul ca la Parlament, cand s-au extins motivele de revizuire in CPP, nu s-a inclus si «existenta protocoalelor» printre aceste motive, la vremea aceea liderul PSD nefiind condamnat?! Iar acum ii profita OUG si-l spala pentru orice candidatura, inclusiv prezidentiala”, mai spune Predoiu.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: