Ea este europarlamentar german si astazi l-a luat la rost pe Tudorel Toader in privinta legilor justitiei. Mesaj taios adresat Vioricai Dancila

politica

Guvernul Romaniei are „o responsabilitate politica foarte clara” in privinta modificarilor din justitie si „nu poate doar sa spuna ca parlamentul se ocupa de aceasta chestiune”, a declarat miercuri, la o intalnire restransa cu jurnalisti romani, eurodeputata Ska Keller, copresedinta a Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana, care a initiat dezbaterea din Parlamentul European de la Strasbourg privind ‘amenintari la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania’.

Ska Keller, initiatoarea dezbaterii din PE privind modificarile aduse justitiei in Romania, a avut miercuri, inaintea discutiilor din plenul legislativului comunitar, o intrevedere cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prezent incepand de luni la Strasbourg pentru intalniri cu oficiali ai Comisiei Europene si cu reprezentanti ai grupurilor politice din PE.

„Salutam faptul ca ministrul Justitiei si-a facut timp si ne-a explicat situatia, dar nu sunt multumita in legatura cu continutul” discutiei, a spus eurodeputata germana, citata de Agerpres.

„Reforma justitiei a fost partial oprita de Curtea Constitutionala. Speram ca toate chestiunile ridicate de Curtea Constitutionala vor fi rezolvate in parlament. De asemenea, cred ca guvernul are si el o responsabilitate. Nu poate doar sa spuna ca parlamentul se ocupa de aceasta chestiune”, a spus Ska Keller.

Ea a subliniat ca impresia dupa intalnirea cu ministrul Justitiei a fost ca „nu este clar deocamdata ce se va intampla in viitor, cat de mult vor fi schimbate legile”.

„Dar cred ca faptul ca dumnealui a venit aici, la Strasbourg, si a incercat sa se intalneasca cu diverse persoane arata ca au inteles ca aceasta chestiune este in atentia noastra. Trebuie sa fim foarte clari in legatura cu asteptarile noastre: nu este o coincidenta ce scrie in legea (de modificare a legilor justitiei – n.r.), iar guvernul are o responsabilitate politica foarte clara” in legatura cu acest lucru, a afirmat eurodeputata.

Ska Keller a spus ca independenta judecatorilor si magistratilor ar fi afectata daca ei ar fi nevoiti sa mearga in parlament pentru a raspunde pentru activitatea lor, pentru ca ar fi pusi sub presiune politica.

„Daca exista o implicare politica in legatura cu modul in care sunt numiti, atunci este o chestiune clara de lipsa de independenta. Daca ne uitam la Codul Penal, care este inca in parlament, vedem ca este extrem de ingrijorator ca mita data de un tert ar fi complet dezincriminata. Nu pot intelege cum poate avea cineva o astfel de idee”, a declarat ea.

„De asemenea, daca un suspect este imediat informat ca este suspect, acest lucru deschide orice usa spre distrugerea de probe. Sunt multe lucruri de acest fel in Codul Penal. Prin urmare, cred ca sunt foarte multe motive pentru care trebuie sa fim ingrijorati”, a adaugat eurodeputata.

Ska Keller a atras de asemenea atentia ca ea si grupul politic pe care il conduce vor continua sa urmareasca acest subiect.

„Vom continua sa urmarim aceasta chestiune. O dezbatere nu rezolva nimic. Pentru noi este foarte important sa mentinem aceasta chestiune la nivel european, sa ne asiguram ca nu este uitata. Vom vedea ce va spune Comisia si vom urmari mai departe promisiunile pe care le va face. Vom urmari, din Parlamentul European, evolutiile din Romania si cat de mult vor fi schimbate legile”, a mai spus ea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: