Ea este o femeie puternica, Dancila! Maia Sandu isi risca functia de premier pentru a impune un procuror-sef care sa lupte cu coruptia

news

Premierul Moldovei, Maia Sandu, risca sa fie doborata de o motiune de cenzura inaintata de socialistii filorusi pentru ca doreste sa impuna, prin asumarea raspunderii, un sef al Procuraturii Generale care sa lupte cu coruptia.

Maia Sandu a anuntat ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel incat premierul sa fie cel care propune candidatii la functia de sef al Procuraturii Generale.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin asumare de raspundere, noi modificari la Legea Procuraturii. Astfel, prim-ministrul va fi cel care va preselecta doi candidati la functia de procuror general si va ransmite lista candidatilor preselectati si dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.

Presedintele Igor Dodon a reactionat violent, spunand ca Executivul ar putea sa cada in 72 de ore, perioada in care angajarea raspunderii poate fi contestata prin motiune de cenzura. Maia Sandu este sustinuta de o coalitie formata de ACUM si socialistii lui Dodon.

„In trei zile, fie Guvernul cade, fie functioneaza in continuare. Faptul ca doamna prim-minstra a mers la acest pas denota o situatie foarte interesanta, deoarece putea sa discute acest subiect cu partenerii din alianta. In acordul semnat intre PSRM – ACUM este scris foarte clar care este procedura de inaintare a candidaturii la Procuratura Generala. In opinia mea, PSRM nu poate sa accepte asa ceva. Aceasta decizie poate sa duca la caderea Guvernului. Atunci ma intreb de ce Guvernul a mers la acest risc?”, a declarat Dodon.

Premierul Maia Sandu a replicat, insa, ca nu-si va retrage proiectul, chiar cu riscul ca deputatii nu-l vor sustine, iar Guvernul va cadea.

„Noi astazi am luat o decizie pentru a rezolva o problema si nu avem de ce sa anulam aceasta lege. Evident, in continuare exista o procedura in care PSRM si alte fractiuni in Parlament pot decide, dupa cum considera ca este necesar. Probabil, aceasta solutie nu a fost una cea mai eleganta, dar a fost singura solutie pe care am putut sa o gasim in aceasta situatie. Reforma justitiei este singurul motiv din care suntem in continuare in alianta. Alegerea procurorului general este un element important al reformei justitiei. Ne-am asumat acest risc si suntem gata sa cada Guvernul, daca PSRM va decide sa mearga impotriva reformei justitiei”, a declarat aceasta.

Ambasadorii Statelor Unite, Dereck Hogan, si al UE, Peter Michalko, au mers miercuri seara la Guvern sa discute despre aceasta chestiune. „Ei au aflat despre aceasta initiativa, au venit sa se informeze din prima sursa. A fost o intalnire la solicitarea lor”, a declarat Maia Sandu, potrivit Agora.md.

Intrebata daca s-a discutat si despre eventualitatea organizarii alegerilor anticipate, ea a spus: „Ei sunt constienti de toate riscurile. Evident ca isi doresc sa continuam, insa doar in situatia in care suntem siguri ca vom putea realiza reforma justitiei. Noi suntem obligati sa facem aceasta reforma daca vrem sa putem conta pe resurse externe”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: