Ecaterina Andronescu, turnata in fata judecatorilor de Mihnea Costoiu: „Ea cunostea totul in minister. Niciodata nu am semnat vreun act fara stiinta dumneaei”

politica

Mihnea Costoiu, secretar de stat in Ministerul Educatiei pe vremea cand era condus de Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, la instanta suprema, ca nu a semnat niciodata vreun act fara stiinta acesteia, adaugand ca fostul demnitar „cunostea totul in minister”.

Judecatorii Inaltei curti au luat in discutie, joi, un nou termen in dosarul in care Mihnea Costoiu este acuzat de abuz in serviciu, context in care acesta a vorbit si despre atributiile pe care le avea in Ministerul Educatiei.

„(…) In 2009 eram secretar de stat la Ministerul Educatiei. Eram numit cu recomandarea doamnei Ecaterina Andronescu. Insist sa spun ca am fost numit la solicitarea doamnei Andronescu pe baza relatiei de incredere acumulata in peste 20 de ani de colaborare. E important sa spun ca am primit dreptul de a semna in locul dumneaei in lipsa sa. Erau trei ordine de ministru ce vizau atributii stabilite de dumneaei mie. Niciodata nu am semnat vreun act fara stiinta dumneaei. Ea cunostea totul in minister. Eu nu decideam in locul ministrului. Nu exista sa semnez altceva decat ce indica dumneaei”, a declarat Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.

El le-a spus judecatorilor ca tot ce a facut a fost sa semneze un act aditional de indreptare eroare materiala, la solicitarea fostului ministru.

„Contractul initial nu are semnatura mea. La momentul semnarii acestui act aditional mi-a fost prezentat actul cu eroarea materiala ce trebuia rectificat. Spun foarte categoric: nu am incheiat eu actul. Eu am semnat o indreptare de eroare materiala la cererea doamnei. Am semnat practic un act aditional rectificarii. Aveam in fata actul aditional cu eroarea materiala. Eroarea materiala era aceea ca pe el scria Fundatia Dinu Patriciu, dar detinea toate datele fundatiei Dinu Pescariu, ca sa fac o comparatie. Am semnat ca la notar, practic. Am semnat actul care corecta actul aditional semnat de doamna Andronescu. Eu nu am intervenit pe actul de indreptare a actului aditional”, a afirmat fostul secretar de stat.

Potrivit lui Costoiu, Ecaterina Andronescu i-ar fi spus „expres” sa refaca actul aditional pentru a corecta numele de Patriciu cu cel de Pescariu.

„Eu nu am negociat, nu am facut verificari, nu am facut vreun demers. Niciodata nu am participat la vreo negociere. Pe actul semnat de doamna ministru erau aceste semnaturi si avize ale directorilor directiilor de specialitate. Inainte de remedierea erorii am vorbit telefonic cu doamna ministru, pentru ca nu stiam ce era de facut. Ea a spus expres sa refac actul in sensul de a corecta numele de Patriciu cu cel de Pescariu la fundatie. Am procedat asa si am semnat ca reprezentant al ministerului. Nu am avut vreo negociere cu cineva de la Fundatia Dinu Pescariu sau cu vreo alta persoana pe tema acelui act aditional. Eu nu mi-am pus problema ca pe actul semnat de mine sa iau in prealabil semnaturile directorilor directiilor din minister. Actele au ramas acolo, la Ministerul Educatiei”, a explicat Costoiu.

In martie 2018, Mihnea Costoiu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, in acelasi dosar fiind dispusa solutia clasarii in cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Mihnea Cosmin Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, este trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„In perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, in calitatea mentionata, cu incalcarea dispozitiilor legale privind bunurile proprietate publica, a incheiat cu Fundatia ‘Dinu Pescariu’ un act aditional la un contract de locatiune incheiat anterior cu Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul aditional a fost incheiat fara a exista o aprobare data printr-o hotarare de guvern, fara organizarea unei licitatii publice in conditiile legii, precum si in lipsa avizului directiilor de specialitate din cadrul ministerului”, se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, documentul a fost incheiat in conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale daduse in judecata Fundatia „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment in curs de judecata. Procurorii sustin ca situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei Nationale solicitase incetarea contractului de locatiune.

„Prin aceasta modalitate s-a cauzat Ministerului Educatiei Nationale un prejudiciu in valoare totala de 10.796.662,8 euro reprezentand diferenta dintre valoarea reala de piata a chiriei in suma de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/luna x 105 luni in perioada iulie 2009-martie 2018) si suma efectiv platita de Fundatia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/luna x 105 luni in perioada iulie 2009-martie 2018). Pana la momentul intocmirii rechizitoriului Ministerul Educatiei Nationale nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza”, se mai mentioneaza in comunicat.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor imobile care ii apartin inculpatului Mihnea Costoiu, iar dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA precizeaza ca a fost dispusa solutia clasarii fata de inculpatul Dinu Pescariu, deoarece nu exista probe pentru a atrage raspunderea penala a acestuia dincolo de orice indoiala rezonabila. Aceeasi solutie a clasarii a fost dispusa in cazul altor trei inculpati (Mihai Paunica, Gabriel Liviu Ispas si Gabriel Leahu), deoarece prin raportul de expertiza criminalistica s-a stabilit ca semnaturile de pe actul aditional la contractul de locatiune nu au fost executate de acestia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: