Economia Germaniei stagneaza in al doilea trimestru, dar a iesit din recesiune

externe

inflatie, cresterea preturilor

Economia Germaniei a stagnat in al doilea trimestru al anului 2023, a anuntat vineri Biroul Federal de Statistica (Destatis) al tarii, scrie Deutsche Welle.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca nu a inregistrat o crestere, Germania a iesit oficial din recesiunea in care a intrat dupa ce economia s-a contractat timp de doua trimestre consecutive.

Cifrele publicate de Destatis arata ca cea mai mare economie a Europei a inregistrat o crestere zero din aprilie pana in iunie, comparativ cu trimestrul precedent.

In trimestrul al patrulea din 2022, productia economica a scazut cu 0,4%, iar in primul trimestru din 2023 cu 0,1%.

„Dupa scaderi usoare in ultimele doua trimestre, economia germana s-a stabilizat in primavara”, a spus presedintele Destatis, Ruth Brand.

Consumul si investitiile cresc usor

Economia a fost sustinuta de un consum imbunatatit si de investitii in crestere. Dupa doua scaderi consecutive, cheltuielile consumatorilor au crescut usor cu 0,1% in al doilea trimestru din 2023, comparativ cu primul trimestru din 2023.

Dupa evolutia pozitiva din trimestrul precedent, investitiile au crescut si in al doilea trimestru al anului 2023. De exemplu, s-a investit cu 0,6% mai mult in echipamente fata de trimestrul precedent.

Potrivit Destatis, exporturile, care sunt importante pentru PIB-ul Germaniei, au scazut usor (-1,6%) fata de trimestrul precedent. In aceeasi perioada, importurile au scazut si mai mult, cu -1,8%.

Cat de bolnava este economia Germaniei?

Comparativ cu alte mari economii occidentale, doar Italia a inregistrat rezultate mai slabe (-0,3%) decat Germania in trimestrul al doilea. Potrivit Destatis, SUA au inregistrat o crestere de 0,6%, Franta de 0,5% si zona euro in ansamblu de 0,3%.

La inceputul acestei saptamani, Bundesbank a prezis ca economia Germaniei va continua sa stagneze in al treilea trimestru. „Inca se confrunta cu o perioada de slabiciune”, a apreciat banca in raportul sau lunar.

Si FMI a prognozat ca Germania va fi singura economie avansata majora care se va micsora in acest an.

Rata anuala a inflatiei din Germania a scazut la 6,2% in iulie, in principal din cauza scaderii preturilor la energie, dar este inca cu mult peste tinta de 2% stabilita de Banca Centrala Europeana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: