Economia zonei euro a crescut peste asteptari in trimestrul al patrulea, evitand recesiunea

externe

banca centrala europeana

Zona euro a inregistrat o crestere economica in ultimele trei luni din 2022, evitand o recesiune, chiar daca costurile ridicate ale energiei, scaderea increderii si cresterea ratelor dobanzilor au afectat economia blocului monetar, arata datele publicate marti de Eurostat, scrie Reuters.

Produsul intern brut din zona euro a crescut cu 0,1% in trimestrul al patrulea, depasind asteptarile unui sondaj Reuters care prevedea o scadere de 0,1%. Comparativ cu anul precedent, cresterea a fost de 1,9%, peste asteptarile de 1,8%.

Dintre cele mai mari tari din blocul comunitar, Germania si Italia au inregistrat rate de crestere negative pentru acest trimestru, dar Franta si Spania au inregistrat o expansiune, a adaugat Eurostat, pe baza unei estimari provizorii care este supusa revizuirii.

Razboiul de aproape un an al Rusiei in Ucraina s-a dovedit costisitor pentru zona euro, care cuprinde 350 de milioane de persoane din 20 de tari, avand in vedere dependenta mare a unor membri de energia ieftina.

Preturile in crestere ale petrolului si gazelor naturale au epuizat economiile si au franat investitiile, fortand in acelasi timp Banca Centrala Europeana sa aplice cresteri fara precedent ale ratelor dobanzii de referinta pentru a stopa inflatia.

Insa economia a dat dovada de o rezistenta neasteptata, la fel ca in timpul pandemiei COVID-19, cand cresterea economica a depasit asteptarile, deoarece intreprinderile s-au adaptat mai repede decat prevazusera factorii de decizie politica la noile circumstante.

Cifre mai recente, cum ar fi un indicator de incredere crucial sau cele mai recente date FMI, sugereaza ca cresterea a atins deja punctul minim si ca este in curs o redresare lenta, ajutata de o iarna blanda care a limitat cheltuielile cu energia.

In conditiile in care preturile la energie, bazate pe piata, se situeaza la nivelurile de dinainte de razboi, Fondul Monetar International si-a imbunatatit luni proiectia de crestere pentru blocul comunitar.

FMI estimeaza acum o crestere de 0,7% pentru intregul an, peste prognoza de 0,5% din octombrie si peste cea de 0,5% prevazuta de Banca Centrala Europeana in decembrie.

Dar chiar daca blocul se descurca mai bine decat se temea, cresterea din 2023 va fi printre cele mai slabe inregistrate vreodata, din cauza unei scaderi mari a veniturilor reale si a cresterii galopante a ratelor dobanzilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: