Economistii avertizeaza: daca tarifele comerciale pe care Donald Trump promite sa le impuna Chinei vor fi aplicate, economia SUA va suferi o cadere catastrofala
Potrivit unei analize, in cazul impunerii unor tarife comerciale prohibitive Chinei – masura promisa de candidatul republican la prezidentiale Donald Trump – PIB-ul real al Americii ar putea scadea cu aproape 10 % intr-un scenariu, urmand ca o parte din impact sa fie resimtit pana in 2040.
Promisiunile lui Trump de a inaugura o „renastere a productiei” in America s-au intensificat, acesta incercand sa se diferentieze de Kamala Harris, candidatul democrat la functia de vicepresedinte al SUA, inainte de ziua alegerilor din SUA.
Aflat in fata unui banner „Made-in-USA” la un miting de campanie in Savannah, Georgia, marti, fostul presedinte american a promis sa fure „locurile de munca ale altor tari” si sa impuna tarife mari pentru produsele fabricate in strainatate – si in primul rand in China – pentru a proteja industriile americane.
Trump a promis, de asemenea, de-a lungul candidaturii sale la Casa Alba, o reprimare a „strainilor ilegali” si extinderea cuvantului presedintelui in deciziile luate de Rezerva Federala a SUA.
Cu toate acestea, un document de lucru publicat joi de Institutul Peterson pentru economie internationala a avertizat cu privire la efectele dezastruoase pentru economia americana, cea mai mare din lume, daca planurile lui Trump se vor materializa.
In special, potrivit grupului de reflectie cu sediul la Washington, ar urma o crestere economica mai slaba, o inflatie mai mare si pierderi de locuri de munca, o parte din impact urmand sa fie resimtit pana in 2040.
In calitate de presedinte, Trump a impus tarife vamale pentru importuri din China continentala in valoare de peste 300 de miliarde de dolari americani, afirmand ca aceasta masura ar reduce deficitul comercial al Americii cu China si ar stimula in acelasi timp cresterea locurilor de munca in SUA. Daca va fi reales, el a amenintat ca va pune in aplicare o taxa generala de 10 % pe toate bunurile straine si tarife de pana la 60 % pe bunurile chinezesti.
Studiul PIIE a analizat doua scenarii combinate pentru a ilustra rezultatele potentiale in cazul in care Trump ar implementa simultan mai multe dintre politicile promise.
Intr-un scenariu „scazut”, 1,3 milioane de imigranti fara documente ar fi expulzati, tarifele ar fi puse in aplicare, dar alte tari s-ar abtine de la represalii impotriva tarifelor administratiei Trump, iar independenta Fed ar fi compromisa.
Intr-un scenariu „ridicat”, ar avea loc aceleasi cresteri tarifare, dar de data aceasta tarile ar riposta, 8,3 milioane de lucratori ar fi deportati si Fed ar fi politizata.
„Ambele scenarii provoaca un impuls inflationist mare si scaderi semnificative ale ocuparii fortei de munca in SUA, in special in industria prelucratoare durabila si in agricultura”, se arata in raport.
Scenariile „difera in principal prin amploarea daunelor provocate gospodariilor, companiilor si economiei americane in ansamblu”, a adaugat acesta.
Conform constatarilor, pana la sfarsitul mandatului de patru ani al lui Trump, in 2028, PIB-ul real al SUA – valoarea totala a bunurilor produse intr-un an – ar scadea cu 2,8 % fata de scenariul de baza in scenariul scazut, cu o contractie de 9,7 % in scenariul ridicat.
Chiar daca PIB-ul isi va reveni „putin ulterior”, a constatat PIIE, acesta ar trebui sa ramana mai mic decat scenariul de baza pana in 2040.
In mod similar, ocuparea fortei de munca in SUA ar urma sa se situeze intre 2,7 % si 9 % sub scenariul de baza pana in 2028 si ar urma sa se situeze intre 0,4 % si 3,4 % sub scenariul de baza pana in 2040.
Pentru consumatorii americani, inflatia pana in 2026 ar creste intre 4,1 puncte procentuale in scenariul scazut si 7,4 in scenariul ridicat in raport cu scenariul de referinta.
„Pana in 2028, preturile de consum din SUA sunt, in general, intre 20 si 28% mai mari”, se arata in raport, referindu-se din nou la scenariile scazut si ridicat.
Studiul a constatat ca, in cazul in care China ar opta pentru represalii, PIB-ul SUA ar scadea cu mai mult de 0,2 % fata de scenariul de baza pana in 2026, iar inflatia ar creste cu 0,6 puncte procentuale in 2025.