ECOWAS organizeaza la Abuja, capitala Nigeriei, un summit extraordinar pentru a discuta despre criza din Niger, dupa ce junta a ignorat termenul limita pentru reinstaurarea presedintelui

analize

Liderii natiunilor din Africa de Vest vor discuta joi despre Niger, dupa ce junta care a preluat puterea acolo pe 26 iulie a ignorat termenul limita pentru reinstituirea presedintelui demis sau sa se confrunte cu amenintarea unei interventii militare, a declarat luni blocul regional, potrivit Reuters.

Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), care in trecut a trimis forte militare in statele membre cu probleme, a spus juntei sa se retraga pana duminica, dar liderii acesteia au inchis spatiul aerian al Nigerului si s-au angajat sa apere tara.

„Fortele armate ale Nigerului si toate fortele noastre de aparare si securitate, cu sprijinul constant al poporului nostru, sunt gata sa apere integritatea teritoriului nostru”, a anuntat un consiliu reprezentativ intr-un comunicat la televiziunea nationala.

Liderii loviturii de stat le-au cerut, de asemenea, tinerilor nigerieni sa fie gata sa-si serveasca tara in momentul in care va avea nevoie – un apel la care mai multi studenti de la universitatea Abdou Moumouni din capitala au declarat luni ca vor raspunde.

„Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru tara noastra, suntem gata sa ne dam vietile”, a spus studenta la masterat in economie, Soumaila Hamadou.

ECOWAS a declarat ca joi va organiza la Abuja, capitala Nigeriei, unde isi are sediul, un summit extraordinar pentru a discuta despre criza din Niger, dar declaratia sa nu a facut nicio referire directa la termenul nerespectat.

Capitala Nigerului, Niamey, a parut calma luni, dar inchiderea spatiului aerian nigerian a perturbat deja zborurile din zona.

Nigerul, care nu are iesire la mare, este de peste doua ori mai mare decat Franta si multe rute de zbor prin Africa ar trece in mod normal deasupra lui. Air France a suspendat zborurile catre si dinspre Ouagadougou din Burkina Faso si Bamako din Mali, care se invecineaza cu Nigerul, pana pe 11 august si a avertizat ca anumite durate de zbor vor creste.

ECOWAS a adoptat o atitudine mai dura fata de lovitura de stat din Niger, a saptea din regiune in trei ani, decat a facut-o in privinta celor anterioare. Credibilitatea clubului celor 15 natiuni este in joc pentru ca a spus ca nu va mai tolera astfel de rasturnari.

Sefii apararii din ECOWAS au convenit vineri asupra unui posibil plan de actiune militara in cazul in care presedintele retinut, Mohamed Bazoum, nu va fi eliberat si reinstalat in functie, desi au spus ca deciziile operationale vor fi decise de sefii de state.

Dar unitatea blocului a fost rupta de juntele din Mali si Burkina Faso, ambele state membre, care au promis sa vina in apararea Nigerului daca va fi nevoie.

Ambele tari trimiteau delegatii la Niamey pentru a-si manifesta solidaritatea, a declarat luni armata maliana pe retelele de socializare, iar site-ul de urmarire a zborurilor FlightRadar24 a aratat un avion militar din Burkina Faso sosind la Niamey.

O fractura in cadrul ECOWAS si escaladarea conflictului cu Niger ar destabiliza si mai mult una dintre cele mai sarace regiuni ale lumii, care se confrunta deja cu foamete si o insurgenta islamista care a ucis mii de oameni si a stramutat milioane.

Rezervele de uraniu si petrol ale Nigerului si rolul sau esential intr-un razboi cu militantii islamisti din regiunea Sahel ii confera acestuia o importanta economica si strategica pentru Statele Unite, Europa, China si Rusia.

Aliatii africani si occidentali au impus sanctiuni si au taiat ajutorul pentru Niger in incercarea de a face presiuni asupra juntei sa demisioneze. Germania a declarat luni ca sanctiunile sunt pe masa si a descris interdictia de zbor a juntei drept un regres.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a declarat insa, intr-un interviu publicat luni, ca ECOWAS ar trebui sa-si prelungeasca termenul limita pentru reinstaurarea lui Bazoum. „Singura cale este cea diplomatica”, a declarat Tajani pentru ziarul La Stampa.

„Este corect ca el (Bazoum) sa fie eliberat, dar nu o putem face. Statele Unite sunt foarte precaute in acest sens, este de neconceput ca ar incepe o interventie militara in Niger”, a adaugat Tajani.

Consiliul pare sa se bucure de sprijin din partea cel putin a unei parti a populatiei. La mitingurile pro lovitura de stat de la Niamey, unii participanti au considerat situatia ca pe o lupta patriotica pentru pastrarea independentei fata de interferenta imperialista. Unii au avut steaguri rusesti si si-au exprimat sentimentul anti-francez.

Franta si-a avertizat cetatenii impotriva oricarei calatorii in Niger, in timp ce Ambasada Chinei la Niamey a spus ca cetatenii sai din Niger ar trebui sa plece intr-o tara terta sau sa se intoarca acasa daca nu au niciun motiv sa ramana.

Secretarul de stat Antony Blinken a cerut, vineri, „restabilirea imediata a guvernului ales democratic din Niger” si a spus ca SUA ar intrerupe anumite programe de asistenta externa de care beneficiaza guvernul din Niger.

„Exista o armonizare destul de extraordinara a Occidentului si a Africii pentru a condamna ceea ce se intampla”, a declarat luni ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurence Boone. „Sper ca vom putea restabili democratia si constitutia fara sange si in pace”, a spus ea pentru canalul francez de televiziune LCI.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: