Editorial in La Repubblica despre „oile negre” ale socialistilor europeni: „Vor fi nevoiti sa scape de PSD”

analize

La Repubblica, unul dintre cele mai citite ziare italiene, scrie, intr-un editorial, ca Romania este pentru Partidul Socialistilor Europeni ceea ce reprezinta regimul lui Viktor Orban pentru popularii din PE – oaia neagra, pe care este posibil ca in viitoarea legislatura paneuropeana PES sa fie nevoit s-o excluda. Articolul cuprinde numeroase referiri la schimbarile legislative ale PSD si obstructionarea candidaturii Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef european.

L-au numit razboiul oilor negre, se arata in articolul din presa italiana, preluat de Rador. „Daca in ajunul alegerilor europene, PPE trebuie sa se confrunte cu un personaj incomod precum premierul maghiar Viktor Orban, si socialistii europeni risca sa aiba de furca cu social-demcrocatii romani si cu premierul acestora, doamna Viorica Dancila, pe ai carei umeri apasa povara presedintiei rotative a UE”, noteaza cotidianul italian.

„Inca din ianuarie, cand Bucurestiul se pregatea sa preia conducerea semestrului european, presedintele Comisiei Jean-Claude Juncker si-a exprimat deschis indoielile privind capacitatea guvernului de a face fata sarcinii. Cuvinte pe care apoi, asa cum i se intampla adesea, a trebuit sa le renege, dar care au facut sa planeze o aura de neincredere asupra viitoarei presedintii. Realitatea este ca social-democratii romani sunt de mult timp in vizorul Bruxelles-ului din cauza posibilelor incalcari ale statului de drept. In special din cauza unei reforme judiciare care, oarecum la fel ca in Polonia, ar avea ca efect compromiterea independentei sistemului judiciar si capacitatea acestuia de a lupta impotriva coruptiei: un rau national de care PSD este considerat co-responsabil.

Unul dintre factorii care au aprins reflectoarele asupra ”chestiunii morale” din Romania a fost si numirea, de catre Parlamentul European, a magistratului Laura Kovesi ca viitor sef al Parchetului European care se va naste in 2020.

Kovesi a prezidat Procuratura Anticoruptie din Romania din 2013 si pana in 2018. A devenit eroina luptei impotriva politicii corupte, punand sub acuzare zeci de membri ai Partidului Social Democrat si constrangandu-l pe fostul prim- vicepriemier, Liviu Dragnea, sa demisioneze (textul in varianta italiana ii atribuie lui Liviu Dragnea functia de fost premier -n.r). Acum insa, ea insasi se afla in vizorul autoritatilor din tara sa care au deschis anchete impotriva ei si a altor magistrati din echipa. Iar Romania se opune ferm numirii sale ca procuror european. Nu este o intamplare faptul ca, in timp ce Parlamentul o desemna pe Kovesi pentru aceasta functie, Consiliul guvernelor UE, sub Presedintia romana, a preferat sa il propuna pe francezul Jean Francois Bohnert.

Pe scurt, social-democratii din Bucuresti risca sa reprezinte o problema pentru socialistii europeni, asa cum Orban este pentru populari. De asemenea, Partidul Social Democrat impinge Romania spre pozitii din ce in ce mai anti-UE si mai aproape de cele ale Grupului de la Visegrad, din care fac parte polonezii, ungurii, cehii si slovacii.

Pana in prezent, chestiunea nu a explodat atat de flagrant cum s-a intamplat in cazul revoltei multor delegatii nationale ale PPE impotriva maghiarilor. Dar cu siguranta ca in viitorul parlament, daca popularii vor fi afectati major de Orban, atunci nu vor pierde ocazia de a-i impinge pe socialisti sa se rafuiasca, la randul lor, cu oile lor negre din Romania si eventual, sa scape de ele”, se arata in editorialul La Repubblica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: