externe

Editorii si librarii dau in judecata Texasul pentru interzicerea cartilor cu referinte la sex din scolile publice

O coalitie de formata din librari, autori si editori a dat in judecata statul Texas, incercand sa blocheze o noua lege care interzice cartile cu continut „explicit sexual” din scolile publice, potrivit Reuters.

Legea, care a fost adoptata in mai si urmeaza sa intre in vigoare in septembrie, cere vanzatorilor sa evalueze cartile pe baza referintelor lor la sex si da putere Agentiei pentru Educatie din Texas sa revizuiasca acele evaluari. Vanzatorilor care nu participa li se va interzice sa vanda carti catre scolile din Texas.

Orice carti clasificate astfel nu pot fi vandute scolilor publice si trebuie scoase si din biblioteci.

Aceasta este doar una dintre numeroasele legi adoptate in statele controlate de republicani care incearca sa restrictioneze cartile despre care conservatorii spun ca au continut nepotrivit varstei, cu subiecte precum sexul, problemele LGBTQ si rasa. Criticii sustin ca interdictiile sunt prea subiective si echivaleaza cu o cenzura politica.

Plangerea, inaintata marti tribunalului federal din Austin, afirma ca legislatia „obliga reclamantii sa exprime opiniile guvernului, chiar daca nu sunt de acord”, incalcand libertatea de exprimare garantata de Primul Amendament.

Conform plangerii, standardele pentru ceea ce constituie material „explicit” sunt, de asemenea, vagi.

„In conformitate cu istoria si precedentul Curtii Supreme a SUA, guvernul nu ar trebui sa dicteze ceea ce este permis pe piata de idei”, se spune in cerere.

Guvernatorul republican Greg Abbott a spus ca legea protejeaza copiii, in iunie, la semnarea legii, declarand ca „scoate mizeria din scolile noastre”.

In mai, mai multe asociatii de scriitori, printre care si PEN America, au dat in judecata un district scolar din Florida pentru interzicerea cartilor care trateaza probleme LGBTQ si de rasa. Un alt proces din Arkansas vizeaza o lege care impune bibliotecilor si librariilor sa aseze orice material care ar putea fi „daunator” minorilor intr-o zona separata.

Asociatia Americana a Bibliotecilor a raportat 1.269 de cereri de cenzurare a cartilor si resurselor bibliotecii in 2022, cea mai mare cifra de cand organizatia a inceput sa urmareasca astfel de date in urma cu mai bine de 20 de ani.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

3 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

2 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

4 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

4 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

5 ore ago